Hozzávalók:
Elkészítése:
Az aprított hagymát 1 dkg vajon megdinszteljük. A húst 2 x 1 cm-es darabokra vágjuk, és rádobjuk. A répákat hámozzuk meg, és 1 cm vastag karikákra vágjuk. Tegyük a hús mellé, és sózzuk, borsozzuk. (Ekkora mennyiséghez egy 1,5 teáskanálnyit használok, utólag még korrigálhatok.) Kevés vizet öntsünk alá.
Amikor a hús már félig megfőtt, öntsük bele a pörköltünkbe a lencsét, utána a vörösbort. Lefedve rotyogtassuk alacsony lángon. (Figyeljünk, hogy ne égjen le, szükség esetén pótoljuk a folyadékot.)
A krumplit héjastól főzzük meg. (Múltkor tanultam, ha a főzővizet nem sózod, és kihűtöd, remek viráglocsolásra a szerves anyagok miatt).
Készítsünk egy tömör krumplipürét (a megfőtt krumplit hámozzuk meg, törjük össze), dúsítsuk vajjal és néhány kanál tejföllel. Sózzuk, borsozzuk.
A húst főzzük majdnem készre. Mikor még icipicit rágós, akkor kapcsoljuk le. Sózzunk utána, ha úgy érezzük. Egy jénaiba öntsük át a ragut, és kanalazzuk rá a pürét. Most reszeljük rá a sajtot a tetejére. Magas lángon süssük a sütőben 25-30 percet.
Sütőtál: ovális jénai, kb. 30 x 25 cm