Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Paprikás krumpli bográcsban recept

Paprikás krumpli bográcsban
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Olcsó



  • Hozzávalók:

    • kb. 2 kg krumpli, cikkekre vágva
    • 3 közepes vöröshagyma apróra felkockázva
    • 3 cikk fokhagyma
    • 5 dkg-nyi húsos szalonna
    • 1 szál csípős Alföldi pároskolbász
    • 0,5 kg-nyi virsli
    • 1 kávéskanálnyi köménymag
    • 1 kicsi babérlevél
    • őrölt bors
    • fűszerpeprika
    • paprika, paradicsom (esetünkben a nyáron megaprított és összefőzött “szotty”, ami a kamrában sorakozik üvegekben, és egyik legkedvesebb segéderőm a magyaros jellegű ételek főzésekor

    Elkészítése:

    Az olajat beleöntöttem a bográcsba, kisütöttem rajta a szalonnát. Mikor már szép piros volt, hozzáadtam a hagymát és egy kevés sót, hogy a hagymából vizet vonjon ki, és inkább párolódjon, mint süljön.

    Amikor már alaposan megfonnyadt, beletettem az előzőleg együttesen összeaprított fokhagymát és köménymagot. (Meggyőződésem, hogy a magyaros jellegű ételek legjobb ételízesítője (a “bóti” helyett) az az ízkavalkád, ami akkor alakul ki, amikor a fokhagymagerezdekre rászórjuk a köménymagot, a kés lapjára a tenyerünkkel ráütve szétlapítjuk a fokhagymát, majd nagyon apróra vágjuk. Igaz, az első vágásoknál még picit pattognak a kömények, de ha jól helyeztük el a fokhagymacikkeket, és alaposan rácsaptunk, akkor ez minimális.)

    Kicsit kavargattam, hogy a fokhagyma és a kömény alaposan kiadja az illatát, beleőröltem a borsot, megszórtam fűszerpaprikával, és amikor ez utóbbi szépen kiadta a színét, beleöntöttem a krumplit. Többször átkavartam, hogy először csak pörkölődjön, majd ráöntöttem a “szottyot”, megsóztam, kavargattam még egy kicsit, majd felöntöttem annyi vízzel, ami épp, hogy nem lepte el.
    Időnként megkavarva, szép lassan megfőztem. Közben hozzáadtam a kolbászkarikákat, majd a végén a virslit.
    Amikor a virsli is megfőtt, kiszedtük a bográcsból, elővettük a délelőtt sütött kenyeret, és jól belakmároztunk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá