Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Öhön recept

Öhön
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • száraztészta (akár házi is lehet)
    • 4 kg jó minőségű burgonya
    • 40 dkg sertés szalonna (lehet mangalica szalonna)
    • 5 szép fej vöröshagyma
    • 1 zöldpaprika
    • pirospaprika
    • csípős erős Pista

    Elkészítése:

    4 tojásból tésztát gyúrunk, legalább 3 részre osztjuk, majd vékonyra elnyújtjuk. Tiszta terítőn megszárítjuk. Száradás után a tésztát tördeljük nagyjából 3 cm-es darabokra. Kis vászon zsákban tároljuk.

    A szalonna bőrét levágjuk, ha jónak látjuk (nem túl száraz) kockákra vágjuk. A szalonnáját apró kockára vágva tányérra helyezzük. A vöröshagymát megtisztítjuk, apró kockára vágjuk és egy másik tányérra helyezzük. A zöldpaprikát a magjától, szárától megtisztítjuk, megmossuk, kockára vágva harmadik tányérba helyezzük. Ide tesszük az összevágott szalonnabőrt is.

    A burgonyát megtisztítunk, megmosunk, vékony, egyenletes vastagságú karikákra vágjuk, víz nélkül egy tálba tesszük.

    A bográcsunk alá tüzet gyújtunk. Belehelyezzük az apróra vágott szalonnát, kisütjük a zsírját. Ne hagyjuk elszíneződni! Hozzáadjuk az apró kockára vágott vöröshagymát, melyet “üvegesre” dinsztelünk. Mielőtt elkészülne, tegyük bele a felkockázott zöldpaprikát és szalonnabőrt. Amint kész, szórjunk bele két evőkanál pirospaprikát, kevés házi, közepesen csípős paprikát. Rövid ideig, folyamatos keverés közben a tűzön tartjuk. Amint láthatóan kezd sötétedni, gyorsan levesszük a tűzről és azonnal 3-4 dl vizet öntünk hozzá, hogy a paprika meg ne égjen. Belerakjuk a karikára vágott burgonyát, felöntjük vízzel, hogy majdnem ellepje.

    Visszatesszük a tűzre, most gyors tűzön, egyszer-egyszer megkeverve hamar megfőzzük. Amint a karikákat könnyen el lehet törni, adjunk hozzá ízlés szerint erős Pistát, vagy más csípős paprikát és sót. Megkeverjük, kóstoljuk.

    Levesszük a tűzről, négy-öt részre osztva a száraztésztát hozzáadjuk. Minden rész után szétosztjuk a a felületen, és kanállal átforgatjuk. Vigyázzunk, hogy a tészta darabok ne maradjanak egymás mellett, mert főzésnél összeragadhatnak.

    Visszatesszük a tűzre és lassú tűzön elfőzzük a levét. Közben már ne kevergessük, csupán a bogrács oldalához ne engedjük odaragadni. Amint minden megfőtt, elkészült az étel.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá