Lentejas recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 50 dkg lencse
- 2 ek kacsazsír
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 ek őrölt fűszerpaprika
- 1 tk őrölt kömény
- 20 dkg paradicsompüré
- 30 dkg kolozsvári szalonna
- 1 szál füstölt kolbász
- 2 vöröshagyma
- 2 sárgarépa
- 1 fehérrépa
- 1 chilipaprika
Elkészítése:
A lentejas (lentehász) egy lencséből készült spanyol egytálétel.
A szalonnát és kolbászt kockára vágom, a sárgarépát és fehérrépát is hasonlóan kockára vágom. A vöröshagymát apró kockára vágom, a fokhagymát a kés lapjával elnyomom, és felaprítom.
Az olajon megpirítom a szalonnát. Rádobom a kolbászt, 4-5 percig pirítom, ezután hozzáadom a fokhagymát, a vöröshagymát és a répákat. Megszórom őrölt pirospaprikával, köménnyel, beleöntöm a paradicsompürét, és pár percet forralom.
Beleteszem a lencsét, és felöntöm vízzel úgy, hogy éppen ellepje. Ahogy a lencse veszi fel a vizet, pótolom, és ha felforrt, visszaveszem a tüzet alatta, és szép lassan puhára főzöm.
Az elfőtt levet kevés vízzel pótolom. A végén a hozzáadott vízzel állítom be az étel szaftosságát.
A lentejas kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 10 g
Szénhidrát: 16 g
Zsír: 11 g