Lentejas

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Lentejas

Hozzávalók:

  • 50 dkg lencse
  • 2 ek kacsazsír
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 ek őrölt fűszerpaprika
  • 1 tk őrölt kömény
  • 20 dkg paradicsompüré
  • 30 dkg kolozsvári szalonna
  • 1 szál füstölt kolbász
  • 2 vöröshagyma
  • 2 sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • 1 chilipaprika

Elkészítése:

A lentejas (lentehász) egy lencséből készült spanyol egytálétel.

A szalonnát és kolbászt kockára vágom, a sárgarépát és fehérrépát is hasonlóan kockára vágom. A vöröshagymát apró kockára vágom, a fokhagymát a kés lapjával elnyomom, és felaprítom.

Az olajon megpirítom a szalonnát. Rádobom a kolbászt, 4-5 percig pirítom, ezután hozzáadom a fokhagymát, a vöröshagymát és a répákat. Megszórom őrölt pirospaprikával, köménnyel, beleöntöm a paradicsompürét, és pár percet forralom.

Beleteszem a lencsét, és felöntöm vízzel úgy, hogy éppen ellepje. Ahogy a lencse veszi fel a vizet, pótolom, és ha felforrt, visszaveszem a tüzet alatta, és szép lassan puhára főzöm.

Az elfőtt levet kevés vízzel pótolom. A végén a hozzáadott vízzel állítom be az étel szaftosságát.