Körmös birkapörkölt bográcsban recept

Hozzávalók:
- 5 kg birkahús
- 3 kg sertésköröm
- 2 kg vöröshagyma
- 10 dkg füstölt szalonna
- 1 ek zsír
- 6-8 gerezd fokhagyma
- 3-4 paradicsom
- 3-4 zöldpaprika
- 1 csípős paprika
- 3 ek őrölt fűszerpaprika
- só
- 1 kk szemes bors
- 1 kk köménymag
- kis csokor kakukkfű
- 2 dl száraz vörösbor
Elkészítése:
A szalonnát kockákra vágjuk, kevés zsíron üvegesre sütjük. A nagyobb darabokra vágott vöröshagymát megdinszteljük, és köménymagot is pirítunk rajta.
Először a feldarabolt körmöt, majd a lefaggyúzott birkahúst hozzáadva addig pirítjuk, míg a hús enyhén elfehéredik. Megsózzuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ne lepje el. A hús is enged kevés levet! Az apróra darabolt paprikát és a paradicsomot is a bográcsba tesszük.
Lassú tűzön főzzük, időnként megforgatva a bográcsot. Nem kavarjuk! Hozzászórjuk a szemes borsot (ha őrölt borsot használunk, később adjuk hozzá, mert a bogrács aljára éghet), a félbevágott, kicsumázott csípős paprikát, a szétnyomott, felaprított fokhagymát és az összekötözött kis csokor kakukkfüvet is a bográcsba tesszük.
Mikor felforrt, kóstoljuk meg. Ízesíthetjük kevés sóval szükség szerint. Ha kell, a főzővizet pótoljuk időnként!
Amikorra a köröm csontjairól kezd lefőni a hús, addigra fő meg a birkahús is. Kóstoljuk meg mindkét húsfélét is!
Amikor úgy érezzük, elkészült a hús, kivesszük a kakukkfű csokrot, elkeverjük vörösborban az őrölt pirospaprikát, amit kevés főzőlével temperálunk, majd hozzákeverünk a pörköltünkhöz. Ha egyneművé válik a pörkölt szaftja, tálalhatjuk.
A körmös birkapörkölt bográcsban kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 11 g
Szénhidrát: 2 g
Zsír: 18 g
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »
12 egyszerű és gyors tésztaétel – hétköznap estére is tökéletesek
Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy látványos családi ebédről, egy
Tovább olvasom »