Körmös birkapörkölt bográcsban recept

Hozzávalók:
- 5 kg birkahús
- 3 kg sertésköröm
- 2 kg vöröshagyma
- 10 dkg füstölt szalonna
- 1 ek zsír
- 6-8 gerezd fokhagyma
- 3-4 paradicsom
- 3-4 zöldpaprika
- 1 csípős paprika
- 3 ek őrölt fűszerpaprika
- só
- 1 kk szemes bors
- 1 kk köménymag
- kis csokor kakukkfű
- 2 dl száraz vörösbor
Elkészítése:
A szalonnát kockákra vágjuk, kevés zsíron üvegesre sütjük. A nagyobb darabokra vágott vöröshagymát megdinszteljük, és köménymagot is pirítunk rajta.
Először a feldarabolt körmöt, majd a lefaggyúzott birkahúst hozzáadva addig pirítjuk, míg a hús enyhén elfehéredik. Megsózzuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ne lepje el. A hús is enged kevés levet! Az apróra darabolt paprikát és a paradicsomot is a bográcsba tesszük.
Lassú tűzön főzzük, időnként megforgatva a bográcsot. Nem kavarjuk! Hozzászórjuk a szemes borsot (ha őrölt borsot használunk, később adjuk hozzá, mert a bogrács aljára éghet), a félbevágott, kicsumázott csípős paprikát, a szétnyomott, felaprított fokhagymát és az összekötözött kis csokor kakukkfüvet is a bográcsba tesszük.
Mikor felforrt, kóstoljuk meg. Ízesíthetjük kevés sóval szükség szerint. Ha kell, a főzővizet pótoljuk időnként!
Amikorra a köröm csontjairól kezd lefőni a hús, addigra fő meg a birkahús is. Kóstoljuk meg mindkét húsfélét is!
Amikor úgy érezzük, elkészült a hús, kivesszük a kakukkfű csokrot, elkeverjük vörösborban az őrölt pirospaprikát, amit kevés főzőlével temperálunk, majd hozzákeverünk a pörköltünkhöz. Ha egyneművé válik a pörkölt szaftja, tálalhatjuk.
A körmös birkapörkölt bográcsban kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 11 g
Szénhidrát: 2 g
Zsír: 18 g
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »
8 izgalmas sütés nélküli golyó, amit egyszerűen imádni fogsz
Ezeket a sütés nélküli golyókat percek alatt elkészítheted, mégis úgy hatna
Tovább olvasom »
Könnyű és ízletes cukkinis ételek – puffancstól a lepényig
A cukkini az az alapanyag, ami mindig kéznél van, mégis millióféleképpen va
Tovább olvasom »
12 mennyei gombás recept – tésztától a húsos fogásokig
10 mennyei gombás recept tészta, csirke, gratin és vegetáriánus lehetőségek
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 30 perc és kész a tökéletes menü? Igen!
Ebédre vagy vacsorára ajánljuk ezt az ízletes összeállítást: krémleves, két
Tovább olvasom »