Körmös birkapörkölt bográcsban

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
150 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Körmös birkapörkölt bográcsban

Hozzávalók:

  • 5 kg birkahús
  • 3 kg sertésköröm
  • 2 kg vöröshagyma
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 ek zsír
  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • 3-4 paradicsom
  • 3-4 zöldpaprika
  • 1 csípős paprika
  • 3 ek őrölt fűszerpaprika
  • 1 kk szemes bors
  • 1 kk köménymag
  • kis csokor kakukkfű
  • 2 dl száraz vörösbor

Elkészítése:

A szalonnát kockákra vágjuk, kevés zsíron üvegesre sütjük. A nagyobb darabokra vágott vöröshagymát megdinszteljük, és köménymagot is pirítunk rajta.

Először a feldarabolt körmöt, majd a lefaggyúzott birkahúst hozzáadva addig pirítjuk, míg a hús enyhén elfehéredik. Megsózzuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ne lepje el. A hús is enged kevés levet! Az apróra darabolt paprikát és a paradicsomot is a bográcsba tesszük.

Lassú tűzön főzzük, időnként megforgatva a bográcsot. Nem kavarjuk! Hozzászórjuk a szemes borsot (ha őrölt borsot használunk, később adjuk hozzá, mert a bogrács aljára éghet), a félbevágott, kicsumázott csípős paprikát, a szétnyomott, felaprított fokhagymát és az összekötözött kis csokor kakukkfüvet is a bográcsba tesszük.

Mikor felforrt, kóstoljuk meg. Ízesíthetjük kevés sóval szükség szerint. Ha kell, a főzővizet pótoljuk időnként!

Amikorra a köröm csontjairól kezd lefőni a hús, addigra fő meg a birkahús is. Kóstoljuk meg mindkét húsfélét is!

Amikor úgy érezzük, elkészült a hús, kivesszük a kakukkfű csokrot, elkeverjük vörösborban az őrölt pirospaprikát, amit kevés főzőlével temperálunk, majd hozzákeverünk a pörköltünkhöz. Ha egyneművé válik a pörkölt szaftja, tálalhatjuk.