Húsos-brokkoli rakottas recept
Hozzávalók:
Alsó rész:
- 70-80 dkg darált sertéshús
- 2 evőkanál étolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 szál sárgarépa
- őrölt pirospaprika
- só és őrölt bors ízlés szerint
Középső rész:
- 30 dkg brokkoli
- 1 evőkanál ételízesítő
Teteje:
- 5 db közepes méretű krumpli
- 1 evőkanálnyi ételízesítő
- 5 dkg vaj
- 2 dl tej
- só és őrölt bors ízlés szerint
- 3 evőkanál pirított zsemlemorzsa
- 2 dl tejföl
- 10 dkg reszelt sajt /lehet füstölt is
Elkészítése:
A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, a krumplit megpucoljuk és felkockázzuk, a brokkolit rózsáira szedjük, a sárgarépát megtisztítjuk és apróra vágjuk.
A brokkolit és a krumplit külön-külön lábasba tesszük, felengedjük vízzel, ételízesítővel ízesítjük. A krumplit puhára,a brokkolit roppanósra főzzük, majd leszűrjük.
Az olajat felforrósítjuk és a finomra vágott hagymát üvegesre pároljuk rajta, hozzáadjuk a darált húst és a répát Kb. 10 percig pároljuk, majd ízlés szerint pirospaprikával, borssal és sóval ízesítjük. Felengedjük kevéske vízzel és sűrűre főzzük.
A zsemlemorzsát zsiradék hozzáadása nélkül megpirítjuk.
Elkészítjük a krumplipürét: A megfőtt és leszűrt krumplit krumplinyomón átnyomjuk, kikeverjük a vajjal és a tejjel, majd sóval és borssal ízesítjük.
Egy hőálló tál aljára tesszük a szaftos húst, rárendezzük a roppanós brokkolirózsákat, rásimítjuk a krumplipürét,megszórjuk a pirított zsemlemorzsával, befedjük a tejföllel és megszórjuk a reszelt sajttal
Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20-30 perc alatt készre sütjük.
Melegen tálaljuk,ízlés szerint savanyúsággal vagy befőttel.