Húsos-brokkoli rakottas

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Alsó rész:

  • 70-80 dkg darált sertéshús
  • 2 evőkanál étolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • őrölt pirospaprika
  • só és őrölt bors ízlés szerint

Középső rész:

  • 30 dkg brokkoli
  • 1 evőkanál ételízesítő

Teteje:

  • 5 db közepes méretű krumpli
  • 1 evőkanálnyi ételízesítő
  • 5 dkg vaj
  • 2 dl tej
  • só és őrölt bors ízlés szerint
  • 3 evőkanál pirított zsemlemorzsa
  • 2 dl tejföl
  • 10 dkg reszelt sajt /lehet füstölt is

Elkészítése:

A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, a krumplit megpucoljuk és felkockázzuk, a brokkolit rózsáira szedjük, a sárgarépát megtisztítjuk és apróra vágjuk.

A brokkolit és a krumplit külön-külön lábasba tesszük, felengedjük vízzel, ételízesítővel ízesítjük. A krumplit puhára,a brokkolit roppanósra főzzük, majd leszűrjük.

Az olajat felforrósítjuk és a finomra vágott hagymát üvegesre pároljuk rajta, hozzáadjuk a darált húst és a répát Kb. 10 percig pároljuk, majd ízlés szerint pirospaprikával, borssal és sóval ízesítjük. Felengedjük kevéske vízzel és sűrűre főzzük.

A zsemlemorzsát zsiradék hozzáadása nélkül megpirítjuk.

Elkészítjük a krumplipürét: A megfőtt és leszűrt krumplit krumplinyomón átnyomjuk, kikeverjük a vajjal és a tejjel, majd sóval és borssal ízesítjük.

Egy hőálló tál aljára tesszük a szaftos húst, rárendezzük a roppanós brokkolirózsákat, rásimítjuk a krumplipürét,megszórjuk a pirított zsemlemorzsával, befedjük a tejföllel és megszórjuk a reszelt sajttal

Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20-30 perc alatt készre sütjük.

Melegen tálaljuk,ízlés szerint savanyúsággal vagy befőttel.