Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Gyros és pita házilag recept

Gyros és pita házilag
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    • 1 fej saláta
    • 1 dl olaj
    • 1 egész csirkemell
    • vörös káposzta
    • 3 paradicsom
    • 1 kígyóuborka
    • 1 darab hagyma
    • 1 pohár joghurt
    • 2 gerezd fokhagyma
    • piros arany
    • paradicsomlé

    Pita:

    • 1 kg liszt
    • 5 dkg élesztő
    • só ízlés szerint
    • 1 ek olíva olaj

    Elkészítése:

    A csirkemellet sózom, borsozom, majd egészben megsütöm mindkét oldalát. Ezt követően felvágom hosszúkás csíkokra, teszek rá curry port, sót. Serpenyőben hevítek olajat és kisütöm a húscsíkokat, mikor már majdnem teljesen megsültek adok hozzá zúzott fokhagymát.

    Tányérra teszek összevágott salátát, majd ráteszem a szeletekre vágott hagymát, erre kerül az ecetes-cukros-sóban érlelt vörös káposzta, majd a felkarikázott paradicsom és végül a sült csirkemell (de lehet sült csirkecomb vagy bármilyen hús, amit le lehet fejteni a csontról és meg lehet sütni). Erre jön a joghurtos és paprikás öntet.

    Joghurtos öntet: joghurtba teszek egy pici balzsamecetet vagy citromlevet, reszelek egy kis uborkát, sót és zúzott fokhagymát ízlés szerint.

    Paprikás öntet: édes darált paprikához teszek csípős piros aranyat és egy kis paradicsomlevet.

    A liszthez felfuttatok az élesztőt, hozzáadom az olajat, ízlés szerint adok hozzá sót, ezeket összegyúrom annyi vízzel, amennyit felvesz. A tésztát egyenlő részekre elosztom, majd belisztezett deszkán kb 0,5 cm-esre nyújtjuk.

    Ha szeretnénk, hogy a pita középen lyukas (belepakolhatós) legyen, akkor hagyjuk egy kicsit a deszkán kelni.

    Mikor látjuk, hogy megkeltek a piták, belisztezzük őket jó alaposan, majd egy serpenyőben mindkét felét megsütjük, olaj nélkül, lassan. A pita miközben sül megemelkedik, ilyenkor csak bökjük meg és nyomkodjuk le.

    1 kg lisztből 10-12 normál méretű pita lesz, ha nem akarjuk mindet megcsinálni csak elcsomagoljuk a hűtőbe a tésztát és később felhasználjuk.

    Jó étvágyat!

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá