Gyros és pita házilag

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 1 fej saláta
  • 1 dl olaj
  • 1 egész csirkemell
  • vörös káposzta
  • 3 paradicsom
  • 1 kígyóuborka
  • 1 darab hagyma
  • 1 pohár joghurt
  • 2 gerezd fokhagyma
  • piros arany
  • paradicsomlé

Pita:

  • 1 kg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • só ízlés szerint
  • 1 ek olíva olaj

Elkészítése:

A csirkemellet sózom, borsozom, majd egészben megsütöm mindkét oldalát. Ezt követően felvágom hosszúkás csíkokra, teszek rá curry port, sót. Serpenyőben hevítek olajat és kisütöm a húscsíkokat, mikor már majdnem teljesen megsültek adok hozzá zúzott fokhagymát.

Tányérra teszek összevágott salátát, majd ráteszem a szeletekre vágott hagymát, erre kerül az ecetes-cukros-sóban érlelt vörös káposzta, majd a felkarikázott paradicsom és végül a sült csirkemell (de lehet sült csirkecomb vagy bármilyen hús, amit le lehet fejteni a csontról és meg lehet sütni). Erre jön a joghurtos és paprikás öntet.

Joghurtos öntet: joghurtba teszek egy pici balzsamecetet vagy citromlevet, reszelek egy kis uborkát, sót és zúzott fokhagymát ízlés szerint.

Paprikás öntet: édes darált paprikához teszek csípős piros aranyat és egy kis paradicsomlevet.

A liszthez felfuttatok az élesztőt, hozzáadom az olajat, ízlés szerint adok hozzá sót, ezeket összegyúrom annyi vízzel, amennyit felvesz. A tésztát egyenlő részekre elosztom, majd belisztezett deszkán kb 0,5 cm-esre nyújtjuk.

Ha szeretnénk, hogy a pita középen lyukas (belepakolhatós) legyen, akkor hagyjuk egy kicsit a deszkán kelni.

Mikor látjuk, hogy megkeltek a piták, belisztezzük őket jó alaposan, majd egy serpenyőben mindkét felét megsütjük, olaj nélkül, lassan. A pita miközben sül megemelkedik, ilyenkor csak bökjük meg és nyomkodjuk le.

1 kg lisztből 10-12 normál méretű pita lesz, ha nem akarjuk mindet megcsinálni csak elcsomagoljuk a hűtőbe a tésztát és később felhasználjuk.

Jó étvágyat!