Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Erdei gombás, áfonyás szarvasragu tejfölös dödöllével recept

Erdei gombás, áfonyás szarvasragu tejfölös dödöllével
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
140 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága



  • Hozzávalók:

    A raguhoz:

    • 30 dkg szarvascomb (csont nélkül)
    • 1 ek sertészsír
    • 5 dkg füstölt szalonna
    • 1 fej vöröshagyma
    • 1 gerezd fokhagyma
    • 15 dkg erdei gomba
    • 1 sárgarépa
    • kisebb zeller fele
    • 1 csípős hegyes paprika
    • 1 paradicsom
    • 1 szál zellerlevél
    • 3 szál petrezselyem
    • 1 babérlevél
    • 2 szem borókabogyó
    • 2 szem szegfűszeg
    • őrölt kömény
    • őrölt fekete bors
    • őrölt csípős pirospaprika
    • vad fűszerkeverék (kakukkfű, majoranna, gyömbér, tárkony, fahéj)
    • 3 tk áfonyadzsem
    • chiliszósz
    • 1 dl vörösbor
    • 1 dl víz

    A dödölléhez:

    • 3 burgonya
    • 3 ek liszt
    • víz
    • 3 ek tejföl
    • újhagyma zöldje

    Elkészítése:

    A combot alaposan megmossuk, felkockázzuk. A szalonnát feldaraboljuk, a hagymákat felaprítjuk. A zöldségeket feldaraboljuk.

    Egy serpenyőben zsíron a szalonnát megpirítjuk, egy kanállal félreteszek belőle. A többire rátesszük a hagymákat, dinszteljük. Hozzáadjuk a húst, majd a paprikákat, megszórjuk pirospaprikával, öntünk rá vizet, fűszerezzük. Lassú tűzön főzzük.

    A krumplit sós vízben megfőzzük. A krumplit áttörjük, hozzákeverjük a lisztet, s annyi vizet adunk hozzá a főzővízből, hogy egy formázható állagot kapjunk. (Ne legyen túl kemény, de ne is ragadjon.)

    Amikor a hús már félig megfőtt, belerakjuk a zöldségeket, s tovább főzzük. Ha már csaknem puha, beleöntjük a bort, locsoljunk rá chiliszószt, végül hozzákeverjük az áfonyadzsemet.

    Közben sós vízben kifőzzük a dödölléket.

    Tálaláskor szedjünk a tányérra a raguból, mellé tegyük a dödöllét. Meglocsoljuk a félretett zsírral, szórjunk rá sült szalonnát, kanalazzunk rá tejfölt, s rá újhagyma zöldet. Díszíthetjük egy “narancsvirággal”.

    Tipp:

    Szarvasragu bejegyzést már írtam. Ezúttal azonban egy kicsit másképp készült szarvasraguval leplek meg benneteket, s nem a szokásos zsemlegombóccal, hanem dödöllével körítettem. Míg a gombóc inkább a cseh, szlovák, osztrák, bajor konyha étele, a dödölle inkább magyar. Még a népdalban is előfordul: Egy tál dödölle, ettél belőle…

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá