Erdei gombás, áfonyás szarvasragu tejfölös dödöllével recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
A raguhoz:
- 30 dkg szarvascomb (csont nélkül)
- 1 ek sertészsír
- 5 dkg füstölt szalonna
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 15 dkg erdei gomba
- 1 sárgarépa
- kisebb zeller fele
- 1 csípős hegyes paprika
- 1 paradicsom
- 1 szál zellerlevél
- 3 szál petrezselyem
- 1 babérlevél
- 2 szem borókabogyó
- 2 szem szegfűszeg
- só
- őrölt kömény
- őrölt fekete bors
- őrölt csípős pirospaprika
- vad fűszerkeverék (kakukkfű, majoranna, gyömbér, tárkony, fahéj)
- 3 tk áfonyadzsem
- chiliszósz
- 1 dl vörösbor
- 1 dl víz
A dödölléhez:
- 3 burgonya
- 3 ek liszt
- só
- víz
- 3 ek tejföl
- újhagyma zöldje
Elkészítése:
A combot alaposan megmossuk, felkockázzuk. A szalonnát feldaraboljuk, a hagymákat felaprítjuk. A zöldségeket feldaraboljuk.
Egy serpenyőben zsíron a szalonnát megpirítjuk, egy kanállal félreteszek belőle. A többire rátesszük a hagymákat, dinszteljük. Hozzáadjuk a húst, majd a paprikákat, megszórjuk pirospaprikával, öntünk rá vizet, fűszerezzük. Lassú tűzön főzzük.
A krumplit sós vízben megfőzzük. A krumplit áttörjük, hozzákeverjük a lisztet, s annyi vizet adunk hozzá a főzővízből, hogy egy formázható állagot kapjunk. (Ne legyen túl kemény, de ne is ragadjon.)
Amikor a hús már félig megfőtt, belerakjuk a zöldségeket, s tovább főzzük. Ha már csaknem puha, beleöntjük a bort, locsoljunk rá chiliszószt, végül hozzákeverjük az áfonyadzsemet.
Közben sós vízben kifőzzük a dödölléket.
Tálaláskor szedjünk a tányérra a raguból, mellé tegyük a dödöllét. Meglocsoljuk a félretett zsírral, szórjunk rá sült szalonnát, kanalazzunk rá tejfölt, s rá újhagyma zöldet. Díszíthetjük egy “narancsvirággal”.
Tipp:
Szarvasragu bejegyzést már írtam. Ezúttal azonban egy kicsit másképp készült szarvasraguval leplek meg benneteket, s nem a szokásos zsemlegombóccal, hanem dödöllével körítettem. Míg a gombóc inkább a cseh, szlovák, osztrák, bajor konyha étele, a dödölle inkább magyar. Még a népdalban is előfordul: Egy tál dödölle, ettél belőle…