Erdei gombás, áfonyás szarvasragu tejfölös dödöllével recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
A raguhoz:
- 30 dkg szarvascomb (csont nélkül)
- 1 ek sertészsír
- 5 dkg füstölt szalonna
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 15 dkg erdei gomba
- 1 sárgarépa
- kisebb zeller fele
- 1 csípős hegyes paprika
- 1 paradicsom
- 1 szál zellerlevél
- 3 szál petrezselyem
- 1 babérlevél
- 2 szem borókabogyó
- 2 szem szegfűszeg
- só
- őrölt kömény
- őrölt fekete bors
- őrölt csípős pirospaprika
- vad fűszerkeverék (kakukkfű, majoranna, gyömbér, tárkony, fahéj)
- 3 tk áfonyadzsem
- chiliszósz
- 1 dl vörösbor
- 1 dl víz
A dödölléhez:
- 3 burgonya
- 3 ek liszt
- só
- víz
- 3 ek tejföl
- újhagyma zöldje
Elkészítése:
A combot alaposan megmossuk, felkockázzuk. A szalonnát feldaraboljuk, a hagymákat felaprítjuk. A zöldségeket feldaraboljuk.
Egy serpenyőben zsíron a szalonnát megpirítjuk, egy kanállal félreteszek belőle. A többire rátesszük a hagymákat, dinszteljük. Hozzáadjuk a húst, majd a paprikákat, megszórjuk pirospaprikával, öntünk rá vizet, fűszerezzük. Lassú tűzön főzzük.
A krumplit sós vízben megfőzzük. A krumplit áttörjük, hozzákeverjük a lisztet, s annyi vizet adunk hozzá a főzővízből, hogy egy formázható állagot kapjunk. (Ne legyen túl kemény, de ne is ragadjon.)
Amikor a hús már félig megfőtt, belerakjuk a zöldségeket, s tovább főzzük. Ha már csaknem puha, beleöntjük a bort, locsoljunk rá chiliszószt, végül hozzákeverjük az áfonyadzsemet.
Közben sós vízben kifőzzük a dödölléket.
Tálaláskor szedjünk a tányérra a raguból, mellé tegyük a dödöllét. Meglocsoljuk a félretett zsírral, szórjunk rá sült szalonnát, kanalazzunk rá tejfölt, s rá újhagyma zöldet. Díszíthetjük egy “narancsvirággal”.
Tipp:
Szarvasragu bejegyzést már írtam. Ezúttal azonban egy kicsit másképp készült szarvasraguval leplek meg benneteket, s nem a szokásos zsemlegombóccal, hanem dödöllével körítettem. Míg a gombóc inkább a cseh, szlovák, osztrák, bajor konyha étele, a dödölle inkább magyar. Még a népdalban is előfordul: Egy tál dödölle, ettél belőle…
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »
12 egyszerű és gyors tésztaétel – hétköznap estére is tökéletesek
Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy látványos családi ebédről, egy
Tovább olvasom »