Erdei gombás, áfonyás szarvasragu tejfölös dödöllével

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
140 perc
Mennyiség:
3 fő részére
Mennyibe kerül?
Drága
Erdei gombás, áfonyás szarvasragu tejfölös dödöllével

Hozzávalók:

A raguhoz:

  • 30 dkg szarvascomb (csont nélkül)
  • 1 ek sertészsír
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 15 dkg erdei gomba
  • 1 sárgarépa
  • kisebb zeller fele
  • 1 csípős hegyes paprika
  • 1 paradicsom
  • 1 szál zellerlevél
  • 3 szál petrezselyem
  • 1 babérlevél
  • 2 szem borókabogyó
  • 2 szem szegfűszeg
  • őrölt kömény
  • őrölt fekete bors
  • őrölt csípős pirospaprika
  • vad fűszerkeverék (kakukkfű, majoranna, gyömbér, tárkony, fahéj)
  • 3 tk áfonyadzsem
  • chiliszósz
  • 1 dl vörösbor
  • 1 dl víz

A dödölléhez:

  • 3 burgonya
  • 3 ek liszt
  • víz
  • 3 ek tejföl
  • újhagyma zöldje

Elkészítése:

A combot alaposan megmossuk, felkockázzuk. A szalonnát feldaraboljuk, a hagymákat felaprítjuk. A zöldségeket feldaraboljuk.

Egy serpenyőben zsíron a szalonnát megpirítjuk, egy kanállal félreteszek belőle. A többire rátesszük a hagymákat, dinszteljük. Hozzáadjuk a húst, majd a paprikákat, megszórjuk pirospaprikával, öntünk rá vizet, fűszerezzük. Lassú tűzön főzzük.

A krumplit sós vízben megfőzzük. A krumplit áttörjük, hozzákeverjük a lisztet, s annyi vizet adunk hozzá a főzővízből, hogy egy formázható állagot kapjunk. (Ne legyen túl kemény, de ne is ragadjon.)

Amikor a hús már félig megfőtt, belerakjuk a zöldségeket, s tovább főzzük. Ha már csaknem puha, beleöntjük a bort, locsoljunk rá chiliszószt, végül hozzákeverjük az áfonyadzsemet.

Közben sós vízben kifőzzük a dödölléket.

Tálaláskor szedjünk a tányérra a raguból, mellé tegyük a dödöllét. Meglocsoljuk a félretett zsírral, szórjunk rá sült szalonnát, kanalazzunk rá tejfölt, s rá újhagyma zöldet. Díszíthetjük egy “narancsvirággal”.

Tipp:

Szarvasragu bejegyzést már írtam. Ezúttal azonban egy kicsit másképp készült szarvasraguval leplek meg benneteket, s nem a szokásos zsemlegombóccal, hanem dödöllével körítettem. Míg a gombóc inkább a cseh, szlovák, osztrák, bajor konyha étele, a dödölle inkább magyar. Még a népdalban is előfordul: Egy tál dödölle, ettél belőle…