Bográcsos pacalpörkölt recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 kg előfőzött pacal (mirelit)
- 3 vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 zöldpaprika
- 1 hámozott paradicsom
- 1 dl száraz vörösbor
- kevés csípős paprika
- kevés kakukkfű
- 1 ek házi őrölt paprika
- kevés zsír vagy étolaj
- só
- őrölt bors
Elkészítése:
A hagymát apróra vágjuk, és zsíron megpirítjuk kicsit, majd a zöldpaprikával, a paradicsommal, a csípős paprikával alapot készítünk. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.
Elkeverjük az előfőzött, konyhakész pacallal, a szétnyomott fokhagymával, sózzuk, borsozzuk, kevés kakukkfűvel ízesítjük.
Kb. 1 órát főzzük együtt, közben megkóstoljuk, ha szükséges, ízesítjük, és hagyjuk, hogy összefőjenek az ízek.
Kevés borban feloldjuk a paprikát, és a pörkölthöz hozzátöltve készre főzzük. A bor mennyiségével vigyázzunk, mert nem alkohol, hanem csersav tartalma miatt kerül a pörköltbe.
Tipp:
Én a paradicsomot a végébe keresztet vágva szoktam hozzáadni, amit a víz felforrása után kiveszek, és lehúzom a héját. A paradicsom héja nem emészthető, nem fő szét, a felpenderedett héj darabok csak rontják az esztétikai, és ízélményt fogyasztás közben.