Bográcsos pacalpörkölt

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kg előfőzött pacal (mirelit)
  • 3 vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 zöldpaprika
  • 1 hámozott paradicsom
  • 1 dl száraz vörösbor
  • kevés csípős paprika
  • kevés kakukkfű
  • 1 ek házi őrölt paprika
  • kevés zsír vagy étolaj
  • őrölt bors

Elkészítése:

A hagymát apróra vágjuk, és zsíron megpirítjuk kicsit, majd a zöldpaprikával, a paradicsommal, a csípős paprikával alapot készítünk. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.

Elkeverjük az előfőzött, konyhakész pacallal, a szétnyomott fokhagymával, sózzuk, borsozzuk, kevés kakukkfűvel ízesítjük.
Kb. 1 órát főzzük együtt, közben megkóstoljuk, ha szükséges, ízesítjük, és hagyjuk, hogy összefőjenek az ízek.

Kevés borban feloldjuk a paprikát, és a pörkölthöz hozzátöltve készre főzzük. A bor mennyiségével vigyázzunk, mert nem alkohol, hanem csersav tartalma miatt kerül a pörköltbe.

Tipp:

Én a paradicsomot a végébe keresztet vágva szoktam hozzáadni, amit a víz felforrása után kiveszek, és lehúzom a héját. A paradicsom héja nem emészthető, nem fő szét, a felpenderedett héj darabok csak rontják az esztétikai, és ízélményt fogyasztás közben.