Birkapörkölt bográcsban – a gyulai vár aljában recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 10 kg birkahús és belsőség
- 2,5 kg hagyma (megtisztítva)
- 20 dkg füstölt szalonna
- 10-12 gerezd fokhagyma
- 4-5 paradicsom
- 4-5 zöldpaprika
- 1 csípős paprika
- 4 ek őrölt pirospaprika (édes)
- só
- őrölt bors
- köménymag
- pár szál kakukkfű
- 2 dl száraz vörösbor
Elkészítése:
A szalonnát csíkokra vágjuk, zsírját kisütjük. A nagyobb darabokra vágott vöröshagymát a fokhagymával együtt megdinszteljük, és köménymagot is pirítunk rajta.
A kockákra vágott birkahúst hozzáadva addig pirítjuk, míg a hús elfehéredik. Az sem baj, ha néhol kicsit meg is pörkölődik. Sózzuk, borsozzuk, és csak annyi vízzel öntjük fel, hogy éppen ellepje. Lassú tűzön sokáig főzzük.
A belsőséget egy óra főzés után adjuk hozzá. Ha már kicsit puhult a hús, adhatunk hozzá zöldfűszert is. Legjobban a kakukkfű illik hozzá, de ízlés szerint más is tehető bele. Csípős paprikát ízlés szerint tegyünk bele. Többször kóstoljuk meg!
Ha úgy érezzük, hogy már majdnem megfőtt, a vörösborban elkeverjük az őrölt pirospaprikát, és a pörköltre öntjük. A bor csersav tartalma a még szét nem főtt hagymát is szétrobbantja, amellett, hogy különleges ízt ad pörköltünknek.
Kevéssel a főzés vége előtt nagyon vékonyra szelt vöröshagymát, vagy újhagymát, és néhány gerezd nagyon apróra vágott fokhagymát is adok hozzá ismét. A friss ízek szintén feldobják ételünket.
Tálaláskor vékony karikára vágott hagymát, újhagymát, csípős paprika szeleteket kínáljunk külön tányéron. Mindenki kedvére ízesítheti.
Nagyon fontos! Csak ugyanabból a birkából főzzünk. Kis korkülönbség is azt eredményezheti, hogy az egyik húsdarab megfő, míg a másik kemény marad.