Birkapörkölt bográcsban – a gyulai vár aljában

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
20 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 10 kg birkahús és belsőség
  • 2,5 kg hagyma (megtisztítva)
  • 20 dkg füstölt szalonna
  • 10-12 gerezd fokhagyma
  • 4-5 paradicsom
  • 4-5 zöldpaprika
  • 1 csípős paprika
  • 4 ek őrölt pirospaprika (édes)
  • őrölt bors
  • köménymag
  • pár szál kakukkfű
  • 2 dl száraz vörösbor

Elkészítése:

A szalonnát csíkokra vágjuk, zsírját kisütjük. A nagyobb darabokra vágott vöröshagymát a fokhagymával együtt megdinszteljük, és köménymagot is pirítunk rajta.

A kockákra vágott birkahúst hozzáadva addig pirítjuk, míg a hús elfehéredik. Az sem baj, ha néhol kicsit meg is pörkölődik. Sózzuk, borsozzuk, és csak annyi vízzel öntjük fel, hogy éppen ellepje. Lassú tűzön sokáig főzzük.

A belsőséget egy óra főzés után adjuk hozzá. Ha már kicsit puhult a hús, adhatunk hozzá zöldfűszert is. Legjobban a kakukkfű illik hozzá, de ízlés szerint más is tehető bele. Csípős paprikát ízlés szerint tegyünk bele. Többször kóstoljuk meg!

Ha úgy érezzük, hogy már majdnem megfőtt, a vörösborban elkeverjük az őrölt pirospaprikát, és a pörköltre öntjük. A bor csersav tartalma a még szét nem főtt hagymát is szétrobbantja, amellett, hogy különleges ízt ad pörköltünknek.

Kevéssel a főzés vége előtt nagyon vékonyra szelt vöröshagymát, vagy újhagymát, és néhány gerezd nagyon apróra vágott fokhagymát is adok hozzá ismét. A friss ízek szintén feldobják ételünket.

Tálaláskor vékony karikára vágott hagymát, újhagymát, csípős paprika szeleteket kínáljunk külön tányéron. Mindenki kedvére ízesítheti.

Nagyon fontos! Csak ugyanabból a birkából főzzünk. Kis korkülönbség is azt eredményezheti, hogy az egyik húsdarab megfő, míg a másik kemény marad.