Bakonyi betyárgombóc recept
Hozzávalók:
A raguhoz:
- 2 kisebb fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 50 dkg friss gomba
- 2 paradicsom
- 2 kisebb fehérpaprika (vagy zöldpaprika)
- só
- bors
- őrölt kömény
- pirospaprika
- olaj
- kis darab füstölt szalonnabőrke
- 3-4 dl víz
A gombóchoz:
- 50 dkg darált hús
- 1 kis fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- őrölt kömény
- pirospaprika
A tálaláshoz:
- tejföl
Elkészítése:
Elkészítjük a gombócokat: a vöröshagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, a húshoz adjuk, fűszerezzük, jól eldolgozzuk az egészet és diónyi gombóckákat készítünk belőle (kb. 22-24 gombócot kapunk).
Egy serpenyőben olajat hevítünk és a gombócokra fehér kérget sütünk, majd félretesszük őket. A raguhoz a vöröshagymát, fokhagymát, fehér paprikát, paradicsomot és gombát szeleteljük, összevágjuk.
Abban a serpenyőben, amelyben a gombócokat sütöttük megpároljuk a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát és fűszerezzük.
Ehhez adjuk a gombát, a paradicsomot, a fehér paprikát, a szalonnabőrkét és fedő alatt addig főzzük, míg levet enged a gomba.
Ekkor az egészet felengedjük a vízzel, beletesszük a gombócokat és főzzük tovább, míg a gombócok teljesen megpuhulnak. Ha szükséges még ízesítjük. Tejföllel meglocsolva tálaljuk.