Bakonyi betyárgombóc

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
70 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
A raguhoz:

  • 2 kisebb fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 50 dkg friss gomba
  • 2 paradicsom
  • 2 kisebb fehérpaprika (vagy zöldpaprika)
  • bors
  • őrölt kömény
  • pirospaprika
  • olaj
  • kis darab füstölt szalonnabőrke
  • 3-4 dl víz

A gombóchoz:

  • 50 dkg darált hús
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • bors
  • őrölt kömény
  • pirospaprika

A tálaláshoz:

  • tejföl

Elkészítése:

Elkészítjük a gombócokat: a vöröshagymát és a fokhagymát finomra vágjuk, a húshoz adjuk, fűszerezzük, jól eldolgozzuk az egészet és diónyi gombóckákat készítünk belőle (kb. 22-24 gombócot kapunk).

Egy serpenyőben olajat hevítünk és a gombócokra fehér kérget sütünk, majd félretesszük őket. A raguhoz a vöröshagymát, fokhagymát, fehér paprikát, paradicsomot és gombát szeleteljük, összevágjuk.

Abban a serpenyőben, amelyben a gombócokat sütöttük megpároljuk a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát és fűszerezzük.

Ehhez adjuk a gombát, a paradicsomot, a fehér paprikát, a szalonnabőrkét és fedő alatt addig főzzük, míg levet enged a gomba.

Ekkor az egészet felengedjük a vízzel, beletesszük a gombócokat és főzzük tovább, míg a gombócok teljesen megpuhulnak. Ha szükséges még ízesítjük. Tejföllel meglocsolva tálaljuk.