Alföldi töltött káposzta recept
Hozzávalók:
- 60 dkg sertéshús
- 30 dkg füstölt oldalas
- 20 dkg füstölt, házi kolbász
- 10 dkg füstölt szalonna
- 80 dkg savanyú káposzta
- 14 db középnagyságú savanyú káposztalevél
- 2 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 babérlevél
- 1 tk fűszerpaprika
- 8 dkg rizs
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- kevés bors
- tejföl ízlés szerint
- 1 tk köménymag
- 1 csípős pirospaprika
- 1 ek liszt
- 3 ek olaj
Elkészítése: .
A savanyú káposztát (ha nagyon savanyú, hideg vízben kissé mossuk át) a babérral, 1 fej finomra vágott vörös hagymával, a kettévágott csípős paprikával és a köménymaggal megfelelő nagyságú fazékba tesszük.
A darált húst beletesszük egy edénybe és az apró kockákra vágott füstölt szalonnát, a finomra vágott második fej vöröshagymát nyersen, az összezúzott fokhagymát, a fűszereket, valamint a megmosott rizst és a tojást is hozzáadjuk.
Jól összekeverjük, megtöltjük vele a káposztaleveleket, ráhelyezzük a lábasba készített káposztára az oldalassal és a kolbásszal együtt. Felöntjük vízzel és lassan 2 órán át főzzük.
Ekkor a töltelékeket, az oldalast és a kolbászt kiszedjük, a káposztát paprikás rántással berántjuk (kevés olajon kissé megpirítjuk a lisztet, rászórjuk a pirospaprikát, gyorsan elkeverjük, pici hideg vízzel felöntjük, és beletesszük az ételbe). Visszarakjuk a töltelékeket, és még kb. fél órán át együtt főzzük.Frissen őrölt borssal megszórjuk, és tejföllel tálaljuk.