Alföldi töltött káposzta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
150 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Alföldi töltött káposzta

Hozzávalók:

  • 60 dkg sertéshús
  • 30 dkg füstölt oldalas
  • 20 dkg füstölt, házi kolbász
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 80 dkg savanyú káposzta
  • 14 db középnagyságú savanyú káposztalevél
  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 babérlevél
  • 1 tk fűszerpaprika
  • 8 dkg rizs
  • 1 tojás
  • kevés bors
  • tejföl ízlés szerint
  • 1 tk köménymag
  • 1 csípős pirospaprika
  • 1 ek liszt
  • 3 ek olaj

Elkészítése: .

A savanyú káposztát (ha nagyon savanyú, hideg vízben kissé mossuk át) a babérral, 1 fej finomra vágott vörös hagymával, a kettévágott csípős paprikával és a köménymaggal megfelelő nagyságú fazékba tesszük.

A darált húst beletesszük egy edénybe és az apró kockákra vágott füstölt szalonnát, a finomra vágott második fej vöröshagymát nyersen, az összezúzott fokhagymát, a fűszereket, valamint a megmosott rizst és a tojást is hozzáadjuk.

Jól összekeverjük, megtöltjük vele a káposztaleveleket, ráhelyezzük a lábasba készített káposztára az oldalassal és a kolbásszal együtt. Felöntjük vízzel és lassan 2 órán át főzzük.

Ekkor a töltelékeket, az oldalast és a kolbászt kiszedjük, a káposztát paprikás rántással berántjuk (kevés olajon kissé megpirítjuk a lisztet, rászórjuk a pirospaprikát, gyorsan elkeverjük, pici hideg vízzel felöntjük, és beletesszük az ételbe). Visszarakjuk a töltelékeket, és még kb. fél órán át együtt főzzük.Frissen őrölt borssal megszórjuk, és tejföllel tálaljuk.