Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Zserbó recept

Zserbó
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Tészta:

    • 50 dkg liszt
    • 1 nagy  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 8 dkg cukor
    • 1 cs vaníliás cukor
    • 30 dkg margarin
    • 1 dl tej
    • 1,5 dkg élesztő
    • csipetnyi sütőpor
    • csipet só

    Töltelék:

    • darált dió (ízlés szerint)
    • porcukor (ízlés szerint)
    • 2 cs vaníliás cukor
    • 5 dl lekvár (lehetőleg barack)

    Kakaós máz:

    • 20 dkg porcukor
    • 3 ek kakaópor
    • 5 dkg vaj
    • pár kanál forró víz

    Elkészítése:

    A tejet meglangyosítjuk és összekeverjük kevés cukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.

    A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a sót, cukrot, sütőport, a tojást és a felfuttatott élesztőt. Jól összegyúrjuk, majd három részre osztjuk a tésztát.

    Dió és porcukor mennyiségeket azért nem írtam, mert mindenki az ízlésének megfelelő mennyiségű tölteléket használ. Mi úgy szeretjük ha jó sok töltelék van a tésztalapok között.
    A diót a cukorral, és a vaníliás cukorral összekeverni.

    Egy gáztepsit (33*37cm-es) kibélelünk sütőpapírral, majd az egyik tésztát megfelelő méretűre nyújtjuk és beletesszük a tepsibe.
    Lekvárral ízlés szerint megkenjük, majd megszórjuk a diós-cukros keverékkel.

    Ezután kinyújtjuk a második tésztát és a tetejére tesszük. Ezt a lapot is szintén jól megkenjük lekvárral, majd megszórjuk a diós-cukros keverékkel.

    Végül a harmadik tésztát is kinyújtjuk és befedjük vele a tölteléket. Szobahőmérsékleten kb 1 órán át pihentetni kell. Végül a tetejét villával megszurkáljuk és tejjel vékonyan lekenjük.

    Előmelegített sütőben, közepes lángon addig sütjük míg a teteje szép pirosra sül (én légkeverésnél 150 fokon sütöttem).

    Amikor megsült a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni, majd a tetejét olvasztott csokoládéval vagy házilag készített kakaós mázzal bevonjuk.

    A kakaós mázhoz a porcukrot a kakaóval, az olvasztott vajjal és az apránként hozzáadott forró vízzel simára keverjük.

    Ne legyen túl híg, ezért a vizet kanalanként adagoljuk hozzá, hogy sűrű massza legyen. A teljesen kihűlt tészta tetejére kenjük és hagyjuk, hogy megdermedjen.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá