Zabpelyhes keksz recept

Hozzávalók:
- 25 dkg margarin
- 15 dkg kristálycukor
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 30 dkg finomliszt
- 1 teáskanálnyi szódabikarbóna
- 1 teáskanál fahéj
- 1/2 teáskanál mézeskalács fűszer
- 20 dkg zabpehely (ízesítés nélküli, apró szemű “lágy” zabpehely)
- 1 teáskanál vanília aroma vagy 2 cs. vaníliás cukor
Elkészítése:
Egy tálban összekeverjük a lisztet, szódabikarbónát, mézeskalács fűszert és félretesszük.
Egy másik tálban kikeverjük a cukrot a szobahőmérsékletű margarinnal, majd hozzáadjuk a vaníliát és a tojásokat, majd jól elkeverjük. Ha már egynemű, hozzákeverjük a lisztes keveréket, majd a végén a zabpelyhet. A zabpelyhet már semmiképp sem robotgéppel (ha eddig azt használtunk), csak egy fakanállal.
Kb 1 óra hosszára letakarva betesszük a hűtőbe, de az sem baj, ha tovább bent marad.
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
A masszából kézzel diónyi gombócokat formálunk, pogácsa formájúvá nyomva a sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk egymástól kb 4 cm távolságra, mert sülés közben kissé terülni fog.
Kb 8-10 perc alatt megsül. Vigyázni kell, mert könnyen megpirulhat az alja. Nem kell megijedni, melegen még elég puha, de ahogy hűl, úgy megszilárdul és elveszti a szódabikarbóna átható illatát. Ha kihűlt, fémdobozban tárolva hetekig eláll. Ha túlsütjük kemény lesz.
Többféle ízben is elkészíthető ez keksz:
Csokis változat: csokoládé darabokat tehetünk sülés előtt a kis pogácsák tetejére.
Dupla csokis változat: a tésztába amennyi kakaót teszünk, annyival kevesebb lesz a liszt mennyisége és a tetejére is csokidarabokat nyomunk.
Mandulás változat: a mézeskalács fűszer helyett helyett mandulaaromát öntünk a margarinhoz keverés közben. A kis pogácsák tetejére manduladarabokat nyomunkés úgy sütjük meg. Szép zöld kis kekszek lesznek.
Citromos változat: elhagyod a mézeskalács fűszert, helyette citrom héját reszeljük bele és egy fél citrom levélt is hozzáadhatjuk.
Fahéjas változat: a mézeskalács fűszer helyett helyett fahéjat adunk hozzá.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »