Zabpelyhes keksz recept

Hozzávalók:
- 25 dkg margarin
- 15 dkg kristálycukor
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 30 dkg finomliszt
- 1 teáskanálnyi szódabikarbóna
- 1 teáskanál fahéj
- 1/2 teáskanál mézeskalács fűszer
- 20 dkg zabpehely (ízesítés nélküli, apró szemű “lágy” zabpehely)
- 1 teáskanál vanília aroma vagy 2 cs. vaníliás cukor
Elkészítése:
Egy tálban összekeverjük a lisztet, szódabikarbónát, mézeskalács fűszert és félretesszük.
Egy másik tálban kikeverjük a cukrot a szobahőmérsékletű margarinnal, majd hozzáadjuk a vaníliát és a tojásokat, majd jól elkeverjük. Ha már egynemű, hozzákeverjük a lisztes keveréket, majd a végén a zabpelyhet. A zabpelyhet már semmiképp sem robotgéppel (ha eddig azt használtunk), csak egy fakanállal.
Kb 1 óra hosszára letakarva betesszük a hűtőbe, de az sem baj, ha tovább bent marad.
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
A masszából kézzel diónyi gombócokat formálunk, pogácsa formájúvá nyomva a sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk egymástól kb 4 cm távolságra, mert sülés közben kissé terülni fog.
Kb 8-10 perc alatt megsül. Vigyázni kell, mert könnyen megpirulhat az alja. Nem kell megijedni, melegen még elég puha, de ahogy hűl, úgy megszilárdul és elveszti a szódabikarbóna átható illatát. Ha kihűlt, fémdobozban tárolva hetekig eláll. Ha túlsütjük kemény lesz.
Többféle ízben is elkészíthető ez keksz:
Csokis változat: csokoládé darabokat tehetünk sülés előtt a kis pogácsák tetejére.
Dupla csokis változat: a tésztába amennyi kakaót teszünk, annyival kevesebb lesz a liszt mennyisége és a tetejére is csokidarabokat nyomunk.
Mandulás változat: a mézeskalács fűszer helyett helyett mandulaaromát öntünk a margarinhoz keverés közben. A kis pogácsák tetejére manduladarabokat nyomunkés úgy sütjük meg. Szép zöld kis kekszek lesznek.
Citromos változat: elhagyod a mézeskalács fűszert, helyette citrom héját reszeljük bele és egy fél citrom levélt is hozzáadhatjuk.
Fahéjas változat: a mézeskalács fűszer helyett helyett fahéjat adunk hozzá.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

8 tészta 30 perc alatt!
Ha egy tésztaételben keresed a gyors, de ízletes megoldást, akkor jó helyen
Tovább olvasom »
12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »