Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Zabpelyhes keksz recept

Zabpelyhes keksz
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó



  • Hozzávalók:

    • 25 dkg margarin
    • 15 dkg kristálycukor
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 30 dkg finomliszt
    • 1 teáskanálnyi szódabikarbóna
    • 1 teáskanál fahéj
    • 1/2 teáskanál mézeskalács fűszer
    • 20 dkg zabpehely (ízesítés nélküli, apró szemű “lágy” zabpehely)
    • 1 teáskanál vanília aroma vagy 2 cs. vaníliás cukor

    Elkészítése:

    Egy tálban összekeverjük a lisztet, szódabikarbónát, mézeskalács fűszert és félretesszük.

    Egy másik tálban kikeverjük a cukrot a szobahőmérsékletű margarinnal, majd hozzáadjuk a vaníliát és a tojásokat, majd jól elkeverjük. Ha már egynemű, hozzákeverjük a lisztes keveréket, majd a végén a zabpelyhet. A zabpelyhet már semmiképp sem robotgéppel (ha eddig azt használtunk), csak egy fakanállal.

    Kb 1 óra hosszára letakarva betesszük a hűtőbe, de az sem baj, ha tovább bent marad.

    Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.

    A masszából kézzel diónyi gombócokat formálunk, pogácsa formájúvá nyomva a sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk egymástól kb 4 cm távolságra, mert sülés közben kissé terülni fog.

    Kb 8-10 perc alatt megsül. Vigyázni kell, mert könnyen megpirulhat az alja. Nem kell megijedni, melegen még elég puha, de ahogy hűl, úgy megszilárdul és elveszti a szódabikarbóna átható illatát. Ha kihűlt, fémdobozban tárolva hetekig eláll. Ha túlsütjük kemény lesz.

    Többféle ízben is elkészíthető ez keksz:
    Csokis változat: csokoládé darabokat tehetünk sülés előtt a kis pogácsák tetejére.

    Dupla csokis változat: a tésztába amennyi kakaót teszünk, annyival kevesebb lesz a liszt mennyisége és a tetejére is csokidarabokat nyomunk.

    Mandulás változat: a mézeskalács fűszer helyett helyett mandulaaromát öntünk a margarinhoz keverés közben. A kis pogácsák tetejére manduladarabokat nyomunkés úgy sütjük meg. Szép zöld kis kekszek lesznek.

    Citromos változat: elhagyod a mézeskalács fűszert, helyette citrom héját reszeljük bele és egy fél citrom levélt is hozzáadhatjuk.

    Fahéjas változat: a mézeskalács fűszer helyett helyett fahéjat adunk hozzá.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá