Zabpelyhes keksz recept
Hozzávalók:
- 25 dkg margarin
- 15 dkg kristálycukor
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 30 dkg finomliszt
- 1 teáskanálnyi szódabikarbóna
- 1 teáskanál fahéj
- 1/2 teáskanál mézeskalács fűszer
- 20 dkg zabpehely (ízesítés nélküli, apró szemű “lágy” zabpehely)
- 1 teáskanál vanília aroma vagy 2 cs. vaníliás cukor
Elkészítése:
Egy tálban összekeverjük a lisztet, szódabikarbónát, mézeskalács fűszert és félretesszük.
Egy másik tálban kikeverjük a cukrot a szobahőmérsékletű margarinnal, majd hozzáadjuk a vaníliát és a tojásokat, majd jól elkeverjük. Ha már egynemű, hozzákeverjük a lisztes keveréket, majd a végén a zabpelyhet. A zabpelyhet már semmiképp sem robotgéppel (ha eddig azt használtunk), csak egy fakanállal.
Kb 1 óra hosszára letakarva betesszük a hűtőbe, de az sem baj, ha tovább bent marad.
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
A masszából kézzel diónyi gombócokat formálunk, pogácsa formájúvá nyomva a sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk egymástól kb 4 cm távolságra, mert sülés közben kissé terülni fog.
Kb 8-10 perc alatt megsül. Vigyázni kell, mert könnyen megpirulhat az alja. Nem kell megijedni, melegen még elég puha, de ahogy hűl, úgy megszilárdul és elveszti a szódabikarbóna átható illatát. Ha kihűlt, fémdobozban tárolva hetekig eláll. Ha túlsütjük kemény lesz.
Többféle ízben is elkészíthető ez keksz:
Csokis változat: csokoládé darabokat tehetünk sülés előtt a kis pogácsák tetejére.
Dupla csokis változat: a tésztába amennyi kakaót teszünk, annyival kevesebb lesz a liszt mennyisége és a tetejére is csokidarabokat nyomunk.
Mandulás változat: a mézeskalács fűszer helyett helyett mandulaaromát öntünk a margarinhoz keverés közben. A kis pogácsák tetejére manduladarabokat nyomunkés úgy sütjük meg. Szép zöld kis kekszek lesznek.
Citromos változat: elhagyod a mézeskalács fűszert, helyette citrom héját reszeljük bele és egy fél citrom levélt is hozzáadhatjuk.
Fahéjas változat: a mézeskalács fűszer helyett helyett fahéjat adunk hozzá.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »
Krémes, házias, illatos – 10 leves, amitől jobb kedved lesz
Amikor odakint fúj a szél és esik az eső, egy jó leves többet ér bármilyen
Tovább olvasom »









