Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Velencei briós recept

Velencei briós
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó



  • Hozzávalók:

    A tésztához:

    • 25 dkg liszt
    • 1 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 5 dkg vaj
    • 4 dkg cukor
    • 1 teáskanál só
    • 2 dkg élesztő
    • 1 db citrom héja
    • 1 dl langyos tej

    A krémhez:

    • 1.5 dl tej
    • 1 dl limoncello likőr
    • 1 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 1 evőkanál cukor
    • 1 evőkanál étkezési keményítő
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája a kenéshez
    • 1 evőkanál tej a kenéshez

    Elkészítése:

    A lisztet tálba szitáljuk, az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk és beleöntjük. Ezután a citromhéjat, csipet sót, olvasztott vajat, és végül még egy kis meleg tejet adunk hozzá. Rugalmas, nem túl kemény tésztává gyúrjuk a robotgépünkkel. Kilisztezett tálban, fóliával lefedve 1 órára a hűtőbe tesszük.

    Közben elkészítjük a krémet. A tejet a limoncelloval feltesszük melegedni. A tojást, a cukrot, a keményítőt csomómentesre keverjük és a forró tejhez adjuk. Állandó keverés mellett addig főzzük közepes lángon, amíg be nem sűrűsödik. Hagyjuk kicsit kihűlni.

    Elővesszük a hűtőből a tésztát és hengerré formáljuk. Egy tepsibe sütőpapírt, vagy szilikonos papírt teszünk. A tésztából 5 dkg-os darabokat tépkedünk és a két tenyerünk között görgetve gombóccá gyúrjuk őket, majd a tepsire rakosgatjuk.

    Egy tojássárgáját elkeverünk 1-2 evőkanál tejjel, ezzel megkenjük őket és negyed órát még állni hagyjuk. Ezután ollóval bevagdossuk keresztben mindegyik tetejét, de a vágás ne legyen túl mély vagy széles. Mindegyikbe 1-2 púpos evőkanál krémet teszünk, ez épp elég a 9 gombóc tetejére.

    Előmelegített sütőben, 180°C-on kb. 15 perc alatt megsütjük, majd porcukorral meghintve tálaljuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá