Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Vaníliás-mandulás kocka recept

Vaníliás-mandulás kocka
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    A tésztához:

    • 4 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 32 dkg cukor
    • 32 dkg mandula liszt (lehet fele-fele arányban is liszt-madula liszt keveréke)
    • 5 ek forró víz
    • 1 cs sütőpor
    • csipet só

    A sziruphoz:

    • 10 evőkanál víz
    • 1 vanília aroma vagy vaníliás cukor
    • 9 evőkanál víz

    A krémhez:

    • 1 liter tej
    • 5-6 evőkanál cukor
    • 25 dkg margarin vagy vaj
    • 2 cs vaníliás cukor vagy vanília aroma
    • 5 kanál liszt
    • (aki nem akar babrálni a tejes krémmel, nyugodtan használjon 2 csomag vaníliás pudingot)

    Tetejére:

    • 1 tábla ét csoki
    • pirított mandula vagy mogyoró

    Elkészítése:
    Először is bemelegítem a sütőt 180 fokra, elkészítem a piskótát. A tojásokat különválasztom, a sárgáját leforrázom az 5 evőkanál vízzel, hozzáadom a cukrot és robotmixerrel simára keverem, míg a cukor fel nem olvad. Egy másik edényben elkeverem a mandula lisztet a sütőporral. Felverem a tojások fehérjét a csipet sóval. Miután ez megvan, a lisztes- sütőporos keveréket hozzáöntöm a tojások sárgájához és simára keverem. Apránként keverjük hozzá a tojások fehérjét óvatosan, hogy ne törjük össze a habot. Lisztezett-vajazott 30 x 32-es tepsibe öntöm (kinek mekkora a sütőbe való tepsije), majd 20 perc alatt megsütöm.

    Közben gyorsan elkészítem a szirupot. Mindent felteszek egy kis lábasban, majd addig forralom, míg a víztől sűrűbb állagú keveréket kapok. Ha a piskóta kész, megöntözzük a cukorsziruppal majd hűlni hagyjuk.

    A krémhez felteszek 8 dl tejet a cukorral és a vaníliával. Míg az felforr, simára keverem a maradék tejet az 5 kanál cukorral, s hozzáöntöm a vaníliás tejhez. Lassú tűzön gyors keverés mellett addig főzöm, míg be nem sűrűsödik – 5 perc nekem elég szokott lenni. Kihűtöm a krémet, azután keverem hozzá a szobahőmérsékletű vajat, hogy kissé krémesebb állagú legyen.

    A piskótára kenem a krémet, a csokit megolvasztom, rácsorgatom, és a pirított mandulával szórom meg. Kihűtöm, de mint minden süti, másnap a legfinomabb.

    Egy óra alatt simán megvan, aki rutinos a vizes piskóták elkészítésében. :)

    Tipp:

    Mindig ilyen tejes krémet csinálok, egészségesebb, mint pudingot készíteni. Nincs benne tartósítószer, és ugyan olyan jól megszilárdul, mint a puding. :)

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá