Hozzávalók:
A tésztához:
A sziruphoz:
A krémhez:
Tetejére:
Elkészítése:
Először is bemelegítem a sütőt 180 fokra, elkészítem a piskótát. A tojásokat különválasztom, a sárgáját leforrázom az 5 evőkanál vízzel, hozzáadom a cukrot és robotmixerrel simára keverem, míg a cukor fel nem olvad. Egy másik edényben elkeverem a mandula lisztet a sütőporral. Felverem a tojások fehérjét a csipet sóval. Miután ez megvan, a lisztes- sütőporos keveréket hozzáöntöm a tojások sárgájához és simára keverem. Apránként keverjük hozzá a tojások fehérjét óvatosan, hogy ne törjük össze a habot. Lisztezett-vajazott 30 x 32-es tepsibe öntöm (kinek mekkora a sütőbe való tepsije), majd 20 perc alatt megsütöm.
Közben gyorsan elkészítem a szirupot. Mindent felteszek egy kis lábasban, majd addig forralom, míg a víztől sűrűbb állagú keveréket kapok. Ha a piskóta kész, megöntözzük a cukorsziruppal majd hűlni hagyjuk.
A krémhez felteszek 8 dl tejet a cukorral és a vaníliával. Míg az felforr, simára keverem a maradék tejet az 5 kanál cukorral, s hozzáöntöm a vaníliás tejhez. Lassú tűzön gyors keverés mellett addig főzöm, míg be nem sűrűsödik – 5 perc nekem elég szokott lenni. Kihűtöm a krémet, azután keverem hozzá a szobahőmérsékletű vajat, hogy kissé krémesebb állagú legyen.
A piskótára kenem a krémet, a csokit megolvasztom, rácsorgatom, és a pirított mandulával szórom meg. Kihűtöm, de mint minden süti, másnap a legfinomabb.
Egy óra alatt simán megvan, aki rutinos a vizes piskóták elkészítésében. :)
Mindig ilyen tejes krémet csinálok, egészségesebb, mint pudingot készíteni. Nincs benne tartósítószer, és ugyan olyan jól megszilárdul, mint a puding. :)