Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Vaníliás-fahéjas “majomkenyér” recept

Vaníliás-fahéjas “majomkenyér”
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    egy 23 cm-es kuglóf formához
    Tészta:

    • 50 dkg liszt
    • 2 dkg élesztő
    • 3 dl tej (langyos)
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 3 ek cukor
    • 5 dkg margarin
    • csipet só

    Töltelék:

    • 1 cs vaníliás pudingpor
    • 2,5 dl tej
    • 1 kk vanília esszencia
    • 1 ek cukor
    • 2 dkg vaj

    Máz:

    • 15 dkg olvasztott vaj
    • 10 dkg barna vagy fehér kristálycukor
    • 2 tk őrölt fahéj
    • + kevés vaj a forma kikenéshez
    • 1 ek kristálycukor

    Elkészítése:

    Egy nagy tálba lisztet szitálunk, közepébe kis mélyedést vájunk, amibe a cukrot szórjuk. Az élesztőt belemorzsoljuk, majd 1 dl langyos tejjel leöntve, meleg helyen, pár perc alatt felfuttatjuk. A maradék tejben elkeverjük a tojást és a sót, majd az egész masszát az olvasztott vajjal együtt simára dolgozzuk. Meleg helyen, letakarva a tálat duplájára kelesztjük.

    Eközben elkészítjük a vanília pudingot, amiben főzés után elkeverjük a vajat és langyosra hűtjük.

    A kuglóf formát enyhén kivajazzuk és barna vagy fehér kristálycukorral hintjük. Dió vagy mogyoró szemeket rakosgatunk az aljára.

    A duplájára kelt tésztából kidolgozzuk a felesleges gázokat és 4 cipóra vágjuk, majd egyenként további 12-12 darabra. A darabkákat egyenként tenyerünkben kissé ellapítjuk és mokkáskanálnyi pudinggal töltjük, ezután “vissza csomagoljuk” mindet. A töltött kis batyukat olvasztott vaj, cukor, fahéj keverékbe mártjuk és immáron kisebb káoszt kreálva a konyha pulton, a formában egymásra rendezgetjük. Kb 15-20 percnyi pihentetés után, 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.

    A formát tálra borítjuk és csodáljuk a fahéj illatú, aranyló karamellel borított tészta halom csillogó látványát.

    Ui: A vanília tölteléket bármi más nektek tetsző formációra cserélhetitek. Mogyoró vagy csokikrém is nagyon jól állna neki -pisztácia/mogyoró grillázzsal. Legközelebb, diót/mogyorót/pisztáciát nem csak a forma tetejére, hanem a tészta kupac széleibe is tenni fogok!

    Tipp:

    Már régóta lapul a “kipróbálandó” képes mappákban ez a kelt tésztás finomság (átalakítva, felturbózva ízlésünkhöz). Nem igazán szoktam recept összetevőket elmenteni, inkább az improvizálás izgalmát keresem, szinte minden ételben. Sok-sok csodás fotót nézegetek, amiből merítem az alap ötleteket. Természetesen, minden tiszteletem a séfeknek, szakácsoknak, cukrászoknak – hiszen az ő szintjük már művészet!
    Egyszerűen csak élvezem az adott alapanyagok étellé válásának minden folyamatát (mint egyszerű, hétköznapi háziasszony )
    Ami óriási örömet okoz, az az üres tányérok sokasága, egy elégedett -őszinte mosoly kíséretében nyugtázva!

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá