Ünnepi keksz recept
Hozzávalók:
- 17 dkg puha vaj
- 22 dkg porcukor
- 35 dkg sima liszt
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 kiskanál sütőpor
- 1 kiskanál só
- 8 dkg darált dió
- 3 cl rum
- 8 dkg szemes mák
- 1 narancs reszelt héja
- 1 evőkanál narancsos kakaópor
- 15 dkg apróra vágott aszalt sárgabarack
- 10 dkg olvasztott étcsoki
- 5 dkg vaj
Elkészítése:
A vajat habosra keverjük a cukorral. Egyesével hozzáadjuk a tojásokat, jól kikeverjük, beleforgatjuk a liszttel elkevert sütőport, sót, majd összekeverve kicsit lágy tésztát kapunk. Szép sima tésztát gyúrunk, ha nagyon lágy lenne akkor adjunk hozzá lisztet.
A tésztát osszuk négyfelé. Az első adagot szórjuk meg narancsos kakaóporral, majd jól dolgozzuk össze. A második adag tésztára szórjuk rá az aszalt sárgabarackot, majd ezt is gyúrjuk össze. A harmadik tésztára szórjuk rá a mákot és reszelt narancshéjat.
A negyedik tésztát szórjuk meg a darált dióval és locsoljuk meg a rummal.
Az így elkészített ízesített tésztákat csomagoljuk be folpackba, majd rakjuk a hűtőbe 2 órára.
Lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtjuk, majd szaggatjuk. Tepsiben egymástól kicsit távolabb kell tenni, mert valamennyit nő sütés közben. 170 C-on 15 -20 perc alatt megsütjük.
Ha az aszalt barackos kekszünk kihűlt, mártsuk meg csokimázban.
Tipp:
Ebből a tészta mennyiségből kb 70 db keksz lesz. Én mindig dupla adagot készítek, és ezt a mennyiséget osztom el négyfelé. Bármilyen fűszerrel lehet ízesiteni: gyömbér, ánizs, narancs, süthető csoki, stb.