Ünnepi keksz

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
200 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Ünnepi keksz

Hozzávalók:

  • 17 dkg puha vaj
  • 22 dkg porcukor
  • 35 dkg sima liszt
  • 2 tojás
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 1 kiskanál só
  • 8 dkg darált dió
  • 3 cl rum
  • 8 dkg szemes mák
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 evőkanál narancsos kakaópor
  • 15 dkg apróra vágott aszalt sárgabarack
  • 10 dkg olvasztott étcsoki
  • 5 dkg vaj

Elkészítése:

A vajat habosra keverjük a cukorral. Egyesével hozzáadjuk a tojásokat, jól kikeverjük, beleforgatjuk a liszttel elkevert sütőport, sót, majd összekeverve kicsit lágy tésztát kapunk. Szép sima tésztát gyúrunk, ha nagyon lágy lenne akkor adjunk hozzá lisztet.

A tésztát osszuk négyfelé. Az első adagot szórjuk meg narancsos kakaóporral, majd jól dolgozzuk össze. A második adag tésztára szórjuk rá az aszalt sárgabarackot, majd ezt is gyúrjuk össze. A harmadik tésztára szórjuk rá a mákot és reszelt narancshéjat.
A negyedik tésztát szórjuk meg a darált dióval és locsoljuk meg a rummal.

Az így elkészített ízesített tésztákat csomagoljuk be folpackba, majd rakjuk a hűtőbe 2 órára.

Lisztezett deszkán fél centi vastagra nyújtjuk, majd szaggatjuk. Tepsiben egymástól kicsit távolabb kell tenni, mert valamennyit nő sütés közben. 170 C-on 15 -20 perc alatt megsütjük.

Ha az aszalt barackos kekszünk kihűlt, mártsuk meg csokimázban.

Tipp:

Ebből a tészta mennyiségből kb 70 db keksz lesz. Én mindig dupla adagot készítek, és ezt a mennyiséget osztom el négyfelé. Bármilyen fűszerrel lehet ízesiteni: gyömbér, ánizs, narancs, süthető csoki, stb.