Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Túrós lepény recept

Túrós lepény
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    A tésztához: 

    • 40 dkg liszt
    • 20 dkg margarin
    • 10 dkg porcukor
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
    • 1-2 ek tejföl
    • 1 kk sütőpor
    • csipet só

    A töltelékhez:

    • 50 dkg túró(áttörve)
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS fehérje
    • 10 dkg kristálycukor
    • 2 cs vaníliás cukor
    • 2-3 ek búzadara
    • 2 ek 20 %-os tejföl
    • 1/2 citrom reszelt héja
    • 2-3 ek sárgabaracklekvár

    Elkészítése:

    A lisztet, a porcukrot, a sót a sütőporral együtt átszitáljuk, majd a kockákra vágott zsiradékkal elmorzsoljuk. 1 tojás sárgájával és annyi tejföllel dúsítjuk, hogy könnyen kezelhető, rugalmas tésztát kapjunk. Lehetőleg gyors mozdulatokkal dolgozzunk, hogy a kezünk melegétől, ne olvadjon meg a margarin.

    Frissen tartó fóliába csomagolva 1 órára hűtőbe tesszük.

    Töltelékhez a túrót szitán áttörjük, búzadarát és a vaníliás cukrot belekeverjük, majd egy tojás sárgájával összefogjuk a masszát. Én két kanál tejföllel tovább lágyítottam az állagon és reszelt citrom héjával ízesítettem. Akik kedvelik, mazsolát is tehetnek a töltelékbe. A tésztából megmaradt és a túrós masszához adott tojásból a fehérjét kristálycukorral, félkemény, fényes habnak felverjük és óvatosan a masszához forgatjuk.
    Sütőt előmelegítjük 180 fokra.

    Tésztát, sütőpapíron a kívánt nagyságúra nyújtjuk, papírostól tepsibe helyezzük, majd egy villával több helyen megszurkáljuk. 2-3 evőkanálnyi sárgabaracklekvárt kenünk rá, megelőzve, hogy a túró töltelék eláztassa. (opcionális)

    Előmelegített sütőbe tolva,alsó rácson, 30 perc alatt készre sütjük(amikor már nem nagyon “recegős” a túró ) Kis pihentetés után tetszőleges alakra szeljük és porcukorral hintve kínáljuk.

    Kötényeket felkötni! Jó étvágyat!

    Tipp:

    Pite vagy lepény? Minden tájegységnél más más a meghatározása. Ami a lényeg, hogy édesen vagy sósan elkészítve, egyaránt közkedvelt finomság szerte a világban! :D
    Egy egyszerű, édes túrós változatát ajánlanám figyelmetekbe elkészítésre.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá