Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Túrógombóc ízű házi rétes recept

Túrógombóc ízű házi rétes
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 25 dkg rétesliszt
    • 25 dkg sima liszt
    • 2 púpos ek langyos zsír
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 2 dl melegvíz
    • 1 tk só
    • 1 tk 10%-os ecet
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája a kenéshez

    Töltelék (1 rúdhoz elegendő):

    • 50 dkg félzsíros tehéntúró
    • 2 ek tejföl
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 4 ek nádcukor
    • 1 ek búzadara
    • 6 dkg zsemlemorzsa
    • 2 dkg vaj
    • 1 tk vanília kivonat, vagy 1 csomag vaniliás cukor
    • 0,5 kezeletlen citrom reszelt héja
    • 2 tk őrölt fahéj
    • tejföl a tálaláshoz

    Elkészítése:

    A tészta elkészítése:

    A liszteket egy tálba szitáljuk. A meleg vízben feloldjuk a sót, és elkeverjük az ecetet. A liszthez hozzáadjuk a zsírt, összemorzsoljuk vele, hozzáadjuk a tojást és a vizet. A hozzáadott víz mennyiségét a liszt minősége határozza meg, mert ha jobb minőségű a lisztünk, több vizet vesz fel, ha rosszabb, akkor kevesebbet. Összegyúrjuk, és jól kidolgozzuk kb. 10-15 perc alatt.

    Párszor odacsapkodjuk a nyújtódeszkához, ezzel is javítva a tészta minőségét. A tészta akkor jó, mikor fényes, hólyagos és nem tapad sem a kezünkhöz, sem a deszkához. Ezeket az apró hólyagokat akkor is látjuk, mikor húzzuk a tésztát. Háromfelé vágjuk, (ha rutinosak vagyunk, 4 felé), kevés olajjal kikent, kis tálkákba tesszük a gombócokat, a tetejüket is vékonyan megkenjük olajjal, és 30 percig letakarva, langyos helyen pihentetjük.

    Míg a tészta pihen, addig elkészítjük a töltelékeket.

    A pihentetés után a tészta puha, ha belenyomjuk az ujjunkat, ott marad a helye. A nyújtáshoz az asztalra teszünk egy tiszta abroszt, enyhén belisztezzük, és a tenyerünkkel kilapítgatjuk a tésztát, majd elkezdjük kihúzni. Meglisztezzük a kezünket, a tészta tetejét kissé bezsírozzuk, és alulról a kézfejünkkel, belülről kifelé haladva óvatosan húzzuk, míg szinte átlátszóvá válik. Akkor jó, mikor átlátszik az abrosz mintája.

    Miután egyenletesen kihúztuk, a széleiről a megmaradt vastagabb részeket óvatosan lecsipegetjük, de ollóval is egyszerűen körbevághatjuk. Ha szaftosabb a töltelékünk, ezeket a darabokat bele lehet dobálni a töltelék közé. Hagyjuk kicsit szikkadni, de nem szabad sokáig szárítani, mert akkor a feltekeréskor törik. Miután elkészültek a töltelékek, akkor kezdjük el kihúzni és tölteni a tésztát egyenként. Mielőtt megtöltenénk, vékonyan kenjük meg olvasztott zsírral.

    A töltelék készítése:

    A töltelékhez először vajon megpirítjuk a zsemlemorzsát, majd hagyjuk kihűlni.
    A túróból, ha nincs épp házi, akkor a nedvesebb típusú 250gr-os dobozost, vagy papírba csomagoltat szoktam használni, mert az 500gr-os zacskós annyira száraz szokott lenni, hogy bármit csinálok vele, meg akarok fulladni tőle.

    Tehát a túrót tálba tesszük, hozzáadjuk a tojássárgáját, a cukrot, a vaníliát, a tejfölt, a reszelt citromhéjat, egy kanálnyi búzadarát, és az egészet jól kikeverjük.

    A kihúzott tésztát meghintjük a pirított zsemlemorzsával és a fahéjjal, majd erre pakolásszuk a túrókrémet szépen elosztva. A két hosszabbik szélét kétoldalt behajtjuk, majd a terítő segítségével lazán feltekerjük, a tetejét tojássárgájával megkenjük, és szilikonlappal vagy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.

    Előmelegített sütőben 200 fokon, 20-25 perc alatt pirosra sütjük. Mikor megsült, felszeleteljük, a tetejét porcukorral meghintjük.

    Tálaláskor ugyanúgy fahéjas tejföllel kínáljuk, mint a túrógombócot.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá