Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Tejberizs pirított mákkal és áfonyamártással recept

Tejberizs pirított mákkal és áfonyamártással
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    2 pohárhoz:

    • 10 dkg rizs
    • 5 dkg kristálycukor
    • 2 cs vaníliás cukor
    • 0,5 l tej
    • csipet só
    • 1 ek egész mák megpirítva

    Áfonyamártás hozzávalói:

    • 1 cs aszalt vörös áfonya
    • 3 dl fehérbor
    • 1 tk vaníliaaroma
    • ízlés szerint cukor
    • 1/2 sherry brandy aroma
    • 1 tk étkezési keményítő
    • pici víz

    Elkészítése:

    A rizst tegyük egy szűrőbe és folyó víz alatt alaposan öblítsük át.

    Egy edénybe öntsük bele a tejet, adjuk hozzá a csipet sót, a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, és az alaposan lecsöpögtetett rizst. Ezután forraljuk fel, majd vegyük takaréklángra és lefedve, szép lassan főzzük puhára a rizst. Főzés közben többször keverjük meg. (én lángelosztót is tettem az edény alá és így főztem kb. 30 percig, még a rizsszemek magukba szívták a folyadékot)

    A mákot tegyük bele egy teflon serpenyőbe, majd takarék lángon, állandó keverés mellett pár pillanat alatt pörköljük meg. Ezután rögtön öntsük ki a serpenyőből nehogy megégjenek a mákszemek. Végül az elkészült tejberizshez keverjük hozzá a megpörkölt mákszemeket.

    Egy edénybe öntsük bele a bort, majd adjuk hozzá az aszalt vörös áfonyát, a vaníliaaromát, a sherry brandy aromát, és ízlés szerint cukrot. Ezután néha megkeverve főzzük 10-15 percig. A keményítőt keverjük simára egy kevés vízzel, majd állandó keverés mellett csorgassuk hozzá az áfonyához. Kevergetve főzzük pár percig hogy kellően besűrűsödjön.

    Tálaláskor a tejberizst merjük bele a poharakba, majd kanalazzuk a tetejére az áfonyamártást. Kínálhatjuk langyosra hűtve, de ízlés szerint akár hidegen is.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá