Szilvalekvárral töltött mézes puszedli recept
Hozzávalók
A tésztához
- 450 g búzaliszt
- 350 g tönkölybúzaliszt
- 120 g cukor
- 3 evőkanál mézeskalács-fűszerkeverék
- 250 g méz
- 4 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 4 evőkanál víz
- 6 evőkanál étolaj
- 2 teáskanál szódabikarbóna
- 1 csapott mokkáskanál só
- 16 g vaníliás cukor
Töltelék
- 300 g szilvalekvár (sűrű )
Bevonat
- 200 g étcsokoládé
- 6 evőkanál étolaj
- dekor cukor
Elkészítése
A tojást elkeverjük a sóval, cukorral, mézzel, vízzel, olajjal és a vaníliás cukorral. Addig keverjük, amíg habos lesz.
A lisztet összeforgatjuk a szódabikarbónával és a mézeskalács-fűszerkeverékkel, majd két részletben a tojásos alaphoz dolgozzuk. Ragadós, de jól formázható tésztát kapunk.
A tésztát egy edénybe tesszük, folpackkal lefedjük, és legalább 1 órára hűtőbe tesszük (akár egy éjszakára is pihentethető).
A pihentetett tésztát kettévágjuk, majd a fele tésztát ismét két részre osztjuk. Erősen lisztezett felületen kb. 4 mm vastagra nyújtjuk. A lapra mokkáskanálnyi kis halmokat teszünk a lekvárból, egymástól olyan távolságra, hogy a szaggató közepére kerüljenek.
A másik tésztalapot ugyanilyen vékonyra nyújtjuk, majd a lekváros lapra helyezzük. Tetszőleges formájú kiszúróval kiszaggatjuk. A leeső tésztát újra összegyúrjuk, kinyújtjuk és töltjük.
A puszedliket sütőpapírral bélelt tepsibe rendezzük. 180 °C-ra előmelegített sütőben 12–15 perc alatt világosra sütjük. (Fontos: ne barnuljon meg!)
A kihűlt puszedliket előkészítjük a csokizáshoz. A csokoládét az olajjal mikróban több rövid melegítéssel, átkeverések között felolvasztjuk.
A puszedliket rácsra vagy hurkapálcára helyezzük, majd a csokit rákanalazzuk, hagyjuk lecsepegni. Tálcára tesszük és díszítjük dekorcukorral.
Teljes szilárdulás után tálalhatjuk.
A puszedlik napokig puhák maradnak.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »
Krémes, házias, illatos – 10 leves, amitől jobb kedved lesz
Amikor odakint fúj a szél és esik az eső, egy jó leves többet ér bármilyen
Tovább olvasom »
11 házi keksz, ami tökéletes egy csésze teához vagy kávéhoz
Ha unod már a klasszikus linzert, próbáld ki ezeket a különleges házi teasü
Tovább olvasom »









