Szilvalekvárral töltött mézes puszedli

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Szilvalekvárral töltött mézes puszedli

Hozzávalók

A tésztához

  • 450 g búzaliszt
  • 350 g tönkölybúzaliszt
  • 120 g cukor
  • 3 evőkanál mézeskalács-fűszerkeverék
  • 250 g méz
  • 4 db tojás
  • 4 evőkanál víz
  • 6 evőkanál étolaj
  • 2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 csapott mokkáskanál só
  • 16 g vaníliás cukor

Töltelék

  • 300 g szilvalekvár (sűrű )

Bevonat

  • 200 g étcsokoládé
  • 6 evőkanál étolaj
  • dekor cukor

Elkészítése

A tojást elkeverjük a sóval, cukorral, mézzel, vízzel, olajjal és a vaníliás cukorral. Addig keverjük, amíg habos lesz.

A lisztet összeforgatjuk a szódabikarbónával és a mézeskalács-fűszerkeverékkel, majd két részletben a tojásos alaphoz dolgozzuk. Ragadós, de jól formázható tésztát kapunk.

A tésztát egy edénybe tesszük, folpackkal lefedjük, és legalább 1 órára hűtőbe tesszük (akár egy éjszakára is pihentethető).

A pihentetett tésztát kettévágjuk, majd a fele tésztát ismét két részre osztjuk. Erősen lisztezett felületen kb. 4 mm vastagra nyújtjuk. A lapra mokkáskanálnyi kis halmokat teszünk a lekvárból, egymástól olyan távolságra, hogy a szaggató közepére kerüljenek.

A másik tésztalapot ugyanilyen vékonyra nyújtjuk, majd a lekváros lapra helyezzük. Tetszőleges formájú kiszúróval kiszaggatjuk. A leeső tésztát újra összegyúrjuk, kinyújtjuk és töltjük.

A puszedliket sütőpapírral bélelt tepsibe rendezzük. 180 °C-ra előmelegített sütőben 12–15 perc alatt világosra sütjük. (Fontos: ne barnuljon meg!)

A kihűlt puszedliket előkészítjük a csokizáshoz. A csokoládét az olajjal mikróban több rövid melegítéssel, átkeverések között felolvasztjuk.

A puszedliket rácsra vagy hurkapálcára helyezzük, majd a csokit rákanalazzuk, hagyjuk lecsepegni. Tálcára tesszük és díszítjük dekorcukorral.

Teljes szilárdulás után tálalhatjuk.

A puszedlik napokig puhák maradnak.