Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Mézes puszedli cukormázzal recept

Mézes puszedli cukormázzal
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
  • Hozzávalók

    Tésztához:

    • 12,5 dkg vaj
    • 12,5 dkg méz
    • 45 dkg finomliszt
    • 0,5 csomag sütőpor
    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
    • 1 citrom reszelt héja
    • 0,5 citrom leve
    • 1 narancs reszelt héja
    • 20 dkg porcukor
    • késhegynyi só
    • 4 evőkanál (kb. 10 dkg) tejföl

    Mázhoz:

    • 3  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
    • 250 g porcukor

    Elkészítése

    A vajat és a mézet együtt felolvasztjuk, majd hagyjuk langyosra hűlni. Ezután hozzáadjuk a tojássárgákat, a tejfölt, a citrom és a narancs héját, a citromlevet, valamint a porcukrot.

    A lisztet elkeverjük a sütőporral, a sóval és a fűszerkeverékkel, majd hozzáadjuk a mézes keverékhez. Az egészet alaposan összegyúrjuk, amíg sima, közepesen lágy tésztát kapunk.

    Fóliába csomagoljuk, és legalább egy éjszakára hűtőbe tesszük pihenni.

    Másnap

    A tésztát 8 részre osztjuk, mindegyikből rudat sodrunk, majd 8 részre vágjuk, és gombócokat formázunk belőle. A kisebb gombócok a legjobbak, mert sütés közben nőnek.

    Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, kissé ellapítjuk, és 170 °C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

    A cukormáz elkészítése

    A tojásfehérjéket elkezdjük felverni, majd fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot. Addig keverjük, amíg sűrű, de még folyós mázat kapunk. Fontos, hogy ne verjük túl, és ne kerüljön bele sok levegő, mert a buborékok rontják a máz felületét.

    A kihűlt puszedlik tetejét ebben a mázban megmártjuk, majd rácsra tesszük lecsepegni. Ha szeretnénk gyorsítani a száradást, 100 °C-os sütőben, résnyire nyitott ajtó mellett is megszáríthatjuk őket.

    Csokimázas változat

    Ha szeretnénk kísérletezni, a puszedliket olvasztott ét- vagy tejcsokoládéval is bevonhatjuk, amelyhez kevés olajat keverünk, hogy szép fényes legyen. Ezt már szobahőmérsékleten hagyjuk megszilárdulni.

    Tárolás

    A megszáradt puszedliket légmentesen zárható dobozban vagy üvegben tároljuk. Sokáig elállnak, sőt, pár nap után még finomabbak lesznek, mert a máz alatt a tészta szépen megpuhul.

    Hozzáadom a receptfüzethez
  • Ajánlott cikkek