Hozzávalók
Tésztához:
Mázhoz:
Elkészítése
A vajat és a mézet együtt felolvasztjuk, majd hagyjuk langyosra hűlni. Ezután hozzáadjuk a tojássárgákat, a tejfölt, a citrom és a narancs héját, a citromlevet, valamint a porcukrot.
A lisztet elkeverjük a sütőporral, a sóval és a fűszerkeverékkel, majd hozzáadjuk a mézes keverékhez. Az egészet alaposan összegyúrjuk, amíg sima, közepesen lágy tésztát kapunk.
Fóliába csomagoljuk, és legalább egy éjszakára hűtőbe tesszük pihenni.
A tésztát 8 részre osztjuk, mindegyikből rudat sodrunk, majd 8 részre vágjuk, és gombócokat formázunk belőle. A kisebb gombócok a legjobbak, mert sütés közben nőnek.
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, kissé ellapítjuk, és 170 °C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
A tojásfehérjéket elkezdjük felverni, majd fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot. Addig keverjük, amíg sűrű, de még folyós mázat kapunk. Fontos, hogy ne verjük túl, és ne kerüljön bele sok levegő, mert a buborékok rontják a máz felületét.
A kihűlt puszedlik tetejét ebben a mázban megmártjuk, majd rácsra tesszük lecsepegni. Ha szeretnénk gyorsítani a száradást, 100 °C-os sütőben, résnyire nyitott ajtó mellett is megszáríthatjuk őket.
Ha szeretnénk kísérletezni, a puszedliket olvasztott ét- vagy tejcsokoládéval is bevonhatjuk, amelyhez kevés olajat keverünk, hogy szép fényes legyen. Ezt már szobahőmérsékleten hagyjuk megszilárdulni.
A megszáradt puszedliket légmentesen zárható dobozban vagy üvegben tároljuk. Sokáig elállnak, sőt, pár nap után még finomabbak lesznek, mert a máz alatt a tészta szépen megpuhul.