Mézes puszedli cukormázzal

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Mézes puszedli cukormázzal

Hozzávalók

Tésztához:

  • 12,5 dkg vaj
  • 12,5 dkg méz
  • 45 dkg finomliszt
  • 0,5 csomag sütőpor
  • 3 tojássárgája
  • 1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 citrom reszelt héja
  • 0,5 citrom leve
  • 1 narancs reszelt héja
  • 20 dkg porcukor
  • késhegynyi só
  • 4 evőkanál (kb. 10 dkg) tejföl

Mázhoz:

  • 3 tojásfehérje
  • 250 g porcukor

Elkészítése

A vajat és a mézet együtt felolvasztjuk, majd hagyjuk langyosra hűlni. Ezután hozzáadjuk a tojássárgákat, a tejfölt, a citrom és a narancs héját, a citromlevet, valamint a porcukrot.

A lisztet elkeverjük a sütőporral, a sóval és a fűszerkeverékkel, majd hozzáadjuk a mézes keverékhez. Az egészet alaposan összegyúrjuk, amíg sima, közepesen lágy tésztát kapunk.

Fóliába csomagoljuk, és legalább egy éjszakára hűtőbe tesszük pihenni.

Másnap

A tésztát 8 részre osztjuk, mindegyikből rudat sodrunk, majd 8 részre vágjuk, és gombócokat formázunk belőle. A kisebb gombócok a legjobbak, mert sütés közben nőnek.

Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, kissé ellapítjuk, és 170 °C-ra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

A cukormáz elkészítése

A tojásfehérjéket elkezdjük felverni, majd fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot. Addig keverjük, amíg sűrű, de még folyós mázat kapunk. Fontos, hogy ne verjük túl, és ne kerüljön bele sok levegő, mert a buborékok rontják a máz felületét.

A kihűlt puszedlik tetejét ebben a mázban megmártjuk, majd rácsra tesszük lecsepegni. Ha szeretnénk gyorsítani a száradást, 100 °C-os sütőben, résnyire nyitott ajtó mellett is megszáríthatjuk őket.

Csokimázas változat

Ha szeretnénk kísérletezni, a puszedliket olvasztott ét- vagy tejcsokoládéval is bevonhatjuk, amelyhez kevés olajat keverünk, hogy szép fényes legyen. Ezt már szobahőmérsékleten hagyjuk megszilárdulni.

Tárolás

A megszáradt puszedliket légmentesen zárható dobozban vagy üvegben tároljuk. Sokáig elállnak, sőt, pár nap után még finomabbak lesznek, mert a máz alatt a tészta szépen megpuhul.