Hóember kekszek recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók
Tésztához:
- 150 g liszt
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája - 125 g vaj (teavaj, puha, de még hűvös)
- 1 evőkanál 18%-os tejszín
Habhoz:
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje (M-es méret) - 100 g porcukor
Töltéshez és díszítéshez:
- lekvár ízlés szerint
- kókuszreszelék a forgatáshoz
- csokoládé vagy ételfesték filc a dekoráláshoz
Elkészítése:
A tészta elkészítése
A vajat és a lisztet gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojássárgáját és a tejszínt, majd sima, lágy tésztává gyúrjuk. A tésztát fóliába vagy zacskóba tesszük, és 20 percre hűtőbe pihentetjük.
Pihentetés után két sütőpapír között kinyújtjuk, majd újra 20 percre visszatesszük a hűtőbe, hogy a vaj kissé megdermedjen.
Ezután a tésztát két különböző méretű (kb. 4 cm és 3 cm átmérőjű) kiszúróval szaggatjuk: a nagyobbikból lesz a hóember teste, a kisebbikből pedig a feje. A két tésztadarabot a tepsin, sütőpapírra helyezve egymáshoz illesztjük, és ujjbeggyel finoman össze is igazíthatjuk.
A hab elkészítése
A tojásfehérjét elkezdjük felverni, majd amikor már keményedik, fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot. Fényes, sűrű habot kell kapnunk.
Egy kiskanál segítségével a tészták tetejét bekenjük a fehérjehabbal, hogy hófehér réteget kapjanak.
Sütés
A sütőt 170 °C-ra előmelegítjük.
A habos kekszeket kb. 17 perc alatt megsütjük. Fontos, hogy ne száradjanak ki és ne barnuljanak meg túlságosan – ha kicsit megpirul a tetejük, az sem baj, de figyeljünk rájuk.
Összeállítás
A kihűlt kekszek felét díszítjük: csokoládéval vagy ételfesték filccel megrajzoljuk a hóemberek arcát, gombjait.
Egy másik, sima keksz alját megkenjük kevés lekvárral, majd óvatosan összetapasztjuk a díszített darabbal. Az oldalát is körbekenjük vékonyan lekvárral, és kókuszreszelékbe forgatjuk.
A kenéshez a legjobb, ha az ujjunkkal dolgozunk, de egy kis ecset is megteszi.
A kész hóembereket hagyjuk pihenni, hogy a lekvár és a keksz kissé összeérjen, így még omlósabb lesz.
Tipp
A tészta önmagában nem édes, de pont ez adja a báját: a lekvár és a hab teszi tökéletesen harmonikussá.
Ugyanebből a tésztából más figurákat is formázhatunk: például süniket (barnásra színezett kókuszreszelékkel és csokiorrocskával), vagy egyszerű kör alakú falatokat.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Márton-napi lakoma: 10 libás finomság, amit ki kell próbálnod
Márton napján hagyományosan libát eszünk és újbort kóstolunk, hiszen a néph
Tovább olvasom »
Golyó‑desszertek percek alatt: 8 sütés nélküli finomság
Ha gyorsan kell valami édes kényeztetés, amiben nincs sütő használat, akkor
Tovább olvasom »
Szaftos, omlós, fűszeres – 12 sertéshúsos étel, amit újra és újra elkészítenél
Ha valami igazán laktató és ízletes fogásra vágysz, a sertéshúsos receptek
Tovább olvasom »
Villámreceptek húsimádóknak és rohanóknak
Ebben a válogatásban olyan fogásokat találsz, amit gyorsan elkészíthetsz: l
Tovább olvasom »
Madeleine-válogatás: 6 variáció egy süteményre
A madeleine az a sütemény, ami mellett könnyű elidőzni. Nem hivalkodó, még
Tovább olvasom »
Házi hamburgerek: klasszikustól a különlegesig
A hamburger az egyik legszabadabb étel: mindenki a saját ízlésére formálhat
Tovább olvasom »










