Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Hóember kekszek recept

Hóember kekszek
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
  • Hozzávalók

    Tésztához:

    • 150 g liszt
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 125 g vaj (teavaj, puha, de még hűvös)
    • 1 evőkanál 18%-os tejszín

    Habhoz:

    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje (M-es méret)
    • 100 g porcukor

    Töltéshez és díszítéshez:

    • lekvár ízlés szerint
    • kókuszreszelék a forgatáshoz
    • csokoládé vagy ételfesték filc a dekoráláshoz

    Elkészítése:

    A tészta elkészítése

    A vajat és a lisztet gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojássárgáját és a tejszínt, majd sima, lágy tésztává gyúrjuk. A tésztát fóliába vagy zacskóba tesszük, és 20 percre hűtőbe pihentetjük.

    Pihentetés után két sütőpapír között kinyújtjuk, majd újra 20 percre visszatesszük a hűtőbe, hogy a vaj kissé megdermedjen.

    Ezután a tésztát két különböző méretű (kb. 4 cm és 3 cm átmérőjű) kiszúróval szaggatjuk: a nagyobbikból lesz a hóember teste, a kisebbikből pedig a feje. A két tésztadarabot a tepsin, sütőpapírra helyezve egymáshoz illesztjük, és ujjbeggyel finoman össze is igazíthatjuk.

    A hab elkészítése

    A tojásfehérjét elkezdjük felverni, majd amikor már keményedik, fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot. Fényes, sűrű habot kell kapnunk.

    Egy kiskanál segítségével a tészták tetejét bekenjük a fehérjehabbal, hogy hófehér réteget kapjanak.

    Sütés

    A sütőt 170 °C-ra előmelegítjük.

    A habos kekszeket kb. 17 perc alatt megsütjük. Fontos, hogy ne száradjanak ki és ne barnuljanak meg túlságosan – ha kicsit megpirul a tetejük, az sem baj, de figyeljünk rájuk.

    Összeállítás

    A kihűlt kekszek felét díszítjük: csokoládéval vagy ételfesték filccel megrajzoljuk a hóemberek arcát, gombjait.
    Egy másik, sima keksz alját megkenjük kevés lekvárral, majd óvatosan összetapasztjuk a díszített darabbal. Az oldalát is körbekenjük vékonyan lekvárral, és kókuszreszelékbe forgatjuk.

    A kenéshez a legjobb, ha az ujjunkkal dolgozunk, de egy kis ecset is megteszi.

    A kész hóembereket hagyjuk pihenni, hogy a lekvár és a keksz kissé összeérjen, így még omlósabb lesz.

    Tipp

    A tészta önmagában nem édes, de pont ez adja a báját: a lekvár és a hab teszi tökéletesen harmonikussá.

    Ugyanebből a tésztából más figurákat is formázhatunk: például süniket (barnásra színezett kókuszreszelékkel és csokiorrocskával), vagy egyszerű kör alakú falatokat.

    Hozzáadom a receptfüzethez
  • Ajánlott cikkek