Hozzávalók
Tésztához:
Habhoz:
Töltéshez és díszítéshez:
Elkészítése:
A vajat és a lisztet gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojássárgáját és a tejszínt, majd sima, lágy tésztává gyúrjuk. A tésztát fóliába vagy zacskóba tesszük, és 20 percre hűtőbe pihentetjük.
Pihentetés után két sütőpapír között kinyújtjuk, majd újra 20 percre visszatesszük a hűtőbe, hogy a vaj kissé megdermedjen.
Ezután a tésztát két különböző méretű (kb. 4 cm és 3 cm átmérőjű) kiszúróval szaggatjuk: a nagyobbikból lesz a hóember teste, a kisebbikből pedig a feje. A két tésztadarabot a tepsin, sütőpapírra helyezve egymáshoz illesztjük, és ujjbeggyel finoman össze is igazíthatjuk.
A tojásfehérjét elkezdjük felverni, majd amikor már keményedik, fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot. Fényes, sűrű habot kell kapnunk.
Egy kiskanál segítségével a tészták tetejét bekenjük a fehérjehabbal, hogy hófehér réteget kapjanak.
A sütőt 170 °C-ra előmelegítjük.
A habos kekszeket kb. 17 perc alatt megsütjük. Fontos, hogy ne száradjanak ki és ne barnuljanak meg túlságosan – ha kicsit megpirul a tetejük, az sem baj, de figyeljünk rájuk.
A kihűlt kekszek felét díszítjük: csokoládéval vagy ételfesték filccel megrajzoljuk a hóemberek arcát, gombjait.
Egy másik, sima keksz alját megkenjük kevés lekvárral, majd óvatosan összetapasztjuk a díszített darabbal. Az oldalát is körbekenjük vékonyan lekvárral, és kókuszreszelékbe forgatjuk.
A kenéshez a legjobb, ha az ujjunkkal dolgozunk, de egy kis ecset is megteszi.
A kész hóembereket hagyjuk pihenni, hogy a lekvár és a keksz kissé összeérjen, így még omlósabb lesz.
A tészta önmagában nem édes, de pont ez adja a báját: a lekvár és a hab teszi tökéletesen harmonikussá.
Ugyanebből a tésztából más figurákat is formázhatunk: például süniket (barnásra színezett kókuszreszelékkel és csokiorrocskával), vagy egyszerű kör alakú falatokat.