Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Szaftos mákos szelet recept

Szaftos mákos szelet
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók egy kb 27*38 cm-es tepsihez:
    Tészta:

    • 30 dkg finomliszt
    • 1/2 csomag (6 g) sütőpor
    • 15 dkg porcukor
    • 15 dkg vaj vagy margarin
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 2–3 evőkanál tejföl (szükség esetén)

    Töltelék:

    • 10 dkg vaj vagy margarin
    • 20 dkg porcukor
    • 20 dkg darált mák
    • 14 dkg finomliszt
    • 1/2 csomag (6 g) sütőpor
    • 2  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
    • 2 dl tej
    • meggy vagy másmilyen savanykás lekvár (nálunk most szeder)

    Máz:

    • 15 dkg porcukor
    • 5 dkg cukrozatlan kakaópor
    • 10 evőkanál tej
    • 15 dkg vaj

    Elkészítése:

    A lisztet, sütőport, porcukrot alaposan elmorzsoljuk a vajjal/margarinnal, végül a tojássárgákat dolgozzuk bele. Ha szükséges kevés tejfölt adhatunk hozzá.

    A tésztát elfelezzük. Az egyik cipót egy sütőpapíron nagyjából kinyújtjuk és beletesszük a tepsibe, majd kézzel szépen beleegyengetjük. Bőségesen megkenjük lekrárral.

    A töltelékhez a puha vajat/margarint a cukorral kikeverjük, majd beledolgozzuk a lisztet, sütőport és a mákot is. Felöntjük a tejjel és ezzel is eldolgozzuk.

    A tojásfehérjékből habot verünk és a mákos masszába keverjük óvatosan.

    A mákos tölteléket a lekváros lapra simítjuk.

    A másik tésztacipót is kinyújtjuk (mivel eléggé nehéz a tésztával bánni, sokkal egyszerűbb, ha sütőpapírból vágunk egy akkora darabot, amekkora a tepsink mérete és azon nyújtjuk ki, majd annak segítségével terítjük a mákos töltelékre, majd lehúzzuk a sütőpapírt róla) és rátesszük a mákos részre.

    Villával megszuráljuk, majd 180 fokra melegített sütőben kb 30 perc alatt megsütjük.

    A máz hozzávalóit összeolvasztjuk, majd a kihűlt sütire simítjuk egyenletesen. Mikor a máz megdermedt, akkor husszúkás szeletekre vágva tálaljuk.

    Nézd meg videón is:

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá