Szaftos mákos szelet recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók egy kb 27*38 cm-es tepsihez:
Tészta:
- 30 dkg finomliszt
- 1/2 csomag (6 g) sütőpor
- 15 dkg porcukor
- 15 dkg vaj vagy margarin
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 2–3 evőkanál tejföl (szükség esetén)
Töltelék:
- 10 dkg vaj vagy margarin
- 20 dkg porcukor
- 20 dkg darált mák
- 14 dkg finomliszt
- 1/2 csomag (6 g) sütőpor
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- 2 dl tej
- meggy vagy másmilyen savanykás lekvár (nálunk most szeder)
Máz:
- 15 dkg porcukor
- 5 dkg cukrozatlan kakaópor
- 10 evőkanál tej
- 15 dkg vaj
Elkészítése:
A lisztet, sütőport, porcukrot alaposan elmorzsoljuk a vajjal/margarinnal, végül a tojássárgákat dolgozzuk bele. Ha szükséges kevés tejfölt adhatunk hozzá.
A tésztát elfelezzük. Az egyik cipót egy sütőpapíron nagyjából kinyújtjuk és beletesszük a tepsibe, majd kézzel szépen beleegyengetjük. Bőségesen megkenjük lekrárral.
A töltelékhez a puha vajat/margarint a cukorral kikeverjük, majd beledolgozzuk a lisztet, sütőport és a mákot is. Felöntjük a tejjel és ezzel is eldolgozzuk.
A tojásfehérjékből habot verünk és a mákos masszába keverjük óvatosan.
A mákos tölteléket a lekváros lapra simítjuk.
A másik tésztacipót is kinyújtjuk (mivel eléggé nehéz a tésztával bánni, sokkal egyszerűbb, ha sütőpapírból vágunk egy akkora darabot, amekkora a tepsink mérete és azon nyújtjuk ki, majd annak segítségével terítjük a mákos töltelékre, majd lehúzzuk a sütőpapírt róla) és rátesszük a mákos részre.
Villával megszuráljuk, majd 180 fokra melegített sütőben kb 30 perc alatt megsütjük.
A máz hozzávalóit összeolvasztjuk, majd a kihűlt sütire simítjuk egyenletesen. Mikor a máz megdermedt, akkor husszúkás szeletekre vágva tálaljuk.