Szaftos mákos szelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók egy kb 27*38 cm-es tepsihez:
Tészta:

  • 30 dkg finomliszt
  • 1/2 csomag (6 g) sütőpor
  • 15 dkg porcukor
  • 15 dkg vaj vagy margarin
  • 2 tojássárgája
  • 2–3 evőkanál tejföl (szükség esetén)

Töltelék:

  • 10 dkg vaj vagy margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 20 dkg darált mák
  • 14 dkg finomliszt
  • 1/2 csomag (6 g) sütőpor
  • 2 tojásfehérje
  • 2 dl tej
  • meggy vagy másmilyen savanykás lekvár (nálunk most szeder)

Máz:

  • 15 dkg porcukor
  • 5 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 10 evőkanál tej
  • 15 dkg vaj

Elkészítése:

A lisztet, sütőport, porcukrot alaposan elmorzsoljuk a vajjal/margarinnal, végül a tojássárgákat dolgozzuk bele. Ha szükséges kevés tejfölt adhatunk hozzá.

A tésztát elfelezzük. Az egyik cipót egy sütőpapíron nagyjából kinyújtjuk és beletesszük a tepsibe, majd kézzel szépen beleegyengetjük. Bőségesen megkenjük lekrárral.

A töltelékhez a puha vajat/margarint a cukorral kikeverjük, majd beledolgozzuk a lisztet, sütőport és a mákot is. Felöntjük a tejjel és ezzel is eldolgozzuk.

A tojásfehérjékből habot verünk és a mákos masszába keverjük óvatosan.

A mákos tölteléket a lekváros lapra simítjuk.

A másik tésztacipót is kinyújtjuk (mivel eléggé nehéz a tésztával bánni, sokkal egyszerűbb, ha sütőpapírból vágunk egy akkora darabot, amekkora a tepsink mérete és azon nyújtjuk ki, majd annak segítségével terítjük a mákos töltelékre, majd lehúzzuk a sütőpapírt róla) és rátesszük a mákos részre.

Villával megszuráljuk, majd 180 fokra melegített sütőben kb 30 perc alatt megsütjük.

A máz hozzávalóit összeolvasztjuk, majd a kihűlt sütire simítjuk egyenletesen. Mikor a máz megdermedt, akkor husszúkás szeletekre vágva tálaljuk.