Szaftos mákos szelet recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók egy kb 27*38 cm-es tepsihez:
Tészta:
- 30 dkg finomliszt
- 1/2 csomag (6 g) sütőpor
- 15 dkg porcukor
- 15 dkg vaj vagy margarin
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája - 2–3 evőkanál tejföl (szükség esetén)
Töltelék:
- 10 dkg vaj vagy margarin
- 20 dkg porcukor
- 20 dkg darált mák
- 14 dkg finomliszt
- 1/2 csomag (6 g) sütőpor
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje - 2 dl tej
- meggy vagy másmilyen savanykás lekvár (nálunk most szeder)
Máz:
- 15 dkg porcukor
- 5 dkg cukrozatlan kakaópor
- 10 evőkanál tej
- 15 dkg vaj
Elkészítése:
A lisztet, sütőport, porcukrot alaposan elmorzsoljuk a vajjal/margarinnal, végül a tojássárgákat dolgozzuk bele. Ha szükséges kevés tejfölt adhatunk hozzá.
A tésztát elfelezzük. Az egyik cipót egy sütőpapíron nagyjából kinyújtjuk és beletesszük a tepsibe, majd kézzel szépen beleegyengetjük. Bőségesen megkenjük lekrárral.
A töltelékhez a puha vajat/margarint a cukorral kikeverjük, majd beledolgozzuk a lisztet, sütőport és a mákot is. Felöntjük a tejjel és ezzel is eldolgozzuk.
A tojásfehérjékből habot verünk és a mákos masszába keverjük óvatosan.
A mákos tölteléket a lekváros lapra simítjuk.
A másik tésztacipót is kinyújtjuk (mivel eléggé nehéz a tésztával bánni, sokkal egyszerűbb, ha sütőpapírból vágunk egy akkora darabot, amekkora a tepsink mérete és azon nyújtjuk ki, majd annak segítségével terítjük a mákos töltelékre, majd lehúzzuk a sütőpapírt róla) és rátesszük a mákos részre.
Villával megszuráljuk, majd 180 fokra melegített sütőben kb 30 perc alatt megsütjük.
A máz hozzávalóit összeolvasztjuk, majd a kihűlt sütire simítjuk egyenletesen. Mikor a máz megdermedt, akkor husszúkás szeletekre vágva tálaljuk.
Nézd meg videón is:
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »
Krémes, házias, illatos – 10 leves, amitől jobb kedved lesz
Amikor odakint fúj a szél és esik az eső, egy jó leves többet ér bármilyen
Tovább olvasom »
11 házi keksz, ami tökéletes egy csésze teához vagy kávéhoz
Ha unod már a klasszikus linzert, próbáld ki ezeket a különleges házi teasü
Tovább olvasom »
Diós, mézes, puncsos – 9 ellenállhatatlan krémes süti, amit mindenki imádni fog
A krémes sütemények az ünnepi asztal igazi ékei – lágyak, édesek és ellenál
Tovább olvasom »










