Sütőtökös kenyér sós karamellel recept
Hozzávalók egy 30*11 cm-es formához:
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 15 dkg barna nádcukor
- 10 dkg vaj
- 25 dkg sütőtökpüré
- 20 dkg finomliszt
- 5 dkg darált dió
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- csipet őrölt szegfűszeg
- csipet só
- 2 teáskanál sütőpor
Sós karamellhez:
- 10 dkg kristálycukor
- 1 dl habtejszín
- 5 dkg vaj
- fél kávéskanál tengeri só
- durvára vágott pörkölt dió
Elkészítése:
A vajat a nádcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojásokat. A már megsült, kihűlt sütőtököt pürésítjük és összekeverjük a tojásos masszával. A száraz hozzávalókkal jól kikeverjük, majd a tökös püréhez adjuk és a masszát jól eldolgozzuk.
Sütőpapírral bélelt sütőformába simítjuk. 180 fokra előmelegített sütőben kb 30 perc alatt (tűpróbáig) sütjük.
Az öntethez a cukrot világosra karamellizáljuk. A tejszínt fokozatosan hozzáöntjük, ha floldódott a cukor, apránként hozzáadjuk a vajat és a sót, majd az egészet simára keverjük és levesszük a tűzről.
A kész öntetet a felszeletelt kenyérre öntjük és pörkölt dióval megszórjuk.
Nagyon finom.
Tipp:
A sütőtököt meg is lehet főzni, de a legfinomabb mikor sütjük és úgy pürésítjük.