Sütőtökös kenyér sós karamellel

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Sütőtökös kenyér sós karamellel

Hozzávalók egy 30*11 cm-es formához:

  • 2 tojás
  • 15 dkg barna nádcukor
  • 10 dkg vaj
  • 25 dkg sütőtökpüré
  • 20 dkg finomliszt
  • 5 dkg darált dió
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • csipet őrölt szegfűszeg
  • csipet só
  • 2 teáskanál sütőpor

Sós karamellhez:

  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 dl habtejszín
  • 5 dkg vaj
  • fél kávéskanál tengeri só
  • durvára vágott pörkölt dió

Elkészítése:

A vajat a nádcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojásokat. A már megsült, kihűlt sütőtököt pürésítjük és összekeverjük a tojásos masszával. A száraz hozzávalókkal jól kikeverjük, majd a tökös püréhez adjuk és a masszát jól eldolgozzuk.

Sütőpapírral bélelt sütőformába simítjuk. 180 fokra előmelegített sütőben kb 30 perc alatt (tűpróbáig) sütjük.

Az öntethez a cukrot világosra karamellizáljuk. A tejszínt fokozatosan hozzáöntjük, ha floldódott a cukor, apránként hozzáadjuk a vajat és a sót, majd az egészet simára keverjük és levesszük a tűzről.

A kész öntetet a felszeletelt kenyérre öntjük és pörkölt dióval megszórjuk.
Nagyon finom.

Tipp:

A sütőtököt meg is lehet főzni, de a legfinomabb mikor sütjük és úgy pürésítjük.