Stíriai metélt recept
Hozzávalók:
- 25 dkg túró
- 17 dkg liszt
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 3 dkg vaj
- 2 dl tejföl
- 1 csomag mazsola
- 1 csomag vaníliás cukor
- 10 dkg porcukor
- reszelt citromhéj
- csipet só
- vaj (tepsi kikenéséhez)
- zsemlemorzsa (tepsi beszórásához)
Elkészítése:
A túrót villával törjük össze, majd adjuk hozzá a lisztet, a csipet sót, egy egész tojást és egy kanál tejfölt, majd gyúrjuk össze.
Ezután nyújtsuk ki vékonyra a tésztát, és vágjuk fel kb. 1 cm-es csíkokra, majd ízlés szerinti hosszúságúra.
Enyhén sós, forrásba lévő vízbe tegyük bele, majd amikor feljön a tészta a víz tetejére, mérsékeljük a lángot, és gyöngyöző vízben főzzük pár percig.
Ezután szűrjük le, majd keverjük össze az előzőleg elkészített cukros-tojásos-habos masszával.
Az olvasztott vajat keverjük habosra a porcukorral, a vaníliás cukorral, két tojássárgájával, a tejföllel, a reszelt citromhéjjal, majd adjuk hozzá a mazsolát.
A két tojásfehérjét verjük kemény habbá, majd óvatosan keverjük hozzá a masszához.
Végül a leszűrt, és lecsepegtetett tésztát óvatosan keverjük össze a habos masszával, majd öntsük bele egy kivajazott, és zsemlemorzsával megszórt sütőformába.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten (180 fok) süssük szép pirosra.
A sütőből kivéve hagyjuk a formában egy kicsit hűlni.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd felszeletelve kínáljuk.
A stíriai metélt kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 7 g
Szénhidrát: 29 g
Zsír: 9 g