Stíriai metélt

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 25 dkg túró
  • 17 dkg liszt
  • 3 tojás
  • 3 dkg vaj
  • 2 dl tejföl
  • 1 csomag mazsola
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg porcukor
  • reszelt citromhéj
  • csipet só
  • vaj (tepsi kikenéséhez)
  • zsemlemorzsa (tepsi beszórásához)

Elkészítése:

A túrót villával törjük össze, majd adjuk hozzá a lisztet, a csipet sót, egy egész tojást és egy kanál tejfölt, majd gyúrjuk össze.
Ezután nyújtsuk ki vékonyra a tésztát, és vágjuk fel kb. 1 cm-es csíkokra, majd ízlés szerinti hosszúságúra.

Enyhén sós, forrásba lévő vízbe tegyük bele, majd amikor feljön a tészta a víz tetejére, mérsékeljük a lángot, és gyöngyöző vízben főzzük pár percig.

Ezután szűrjük le, majd keverjük össze az előzőleg elkészített cukros-tojásos-habos masszával.

Az olvasztott vajat keverjük habosra a porcukorral, a vaníliás cukorral, két tojássárgájával, a tejföllel, a reszelt citromhéjjal, majd adjuk hozzá a mazsolát.

A két tojásfehérjét verjük kemény habbá, majd óvatosan keverjük hozzá a masszához.

Végül a leszűrt, és lecsepegtetett tésztát óvatosan keverjük össze a habos masszával, majd öntsük bele egy kivajazott, és zsemlemorzsával megszórt sütőformába.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten (180 fok) süssük szép pirosra.
A sütőből kivéve hagyjuk a formában egy kicsit hűlni.

Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd felszeletelve kínáljuk.