Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Sticky toffee pudding recept

Sticky toffee pudding
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    A tésztához:

    • 20 dkg datolya
    • 1 tk szódabikarbóna
    • 3 dl víz (forró)
    • 6 dkg vaj
    • 20 dkg porcukor
    • 2 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 20 dkg finomliszt
    • 1 tk sütőpor
    • 1 teáskanál gyömbér (őrölt)
    • 1 teáskanál fahéj (őrölt)
    • 0,5 teáskanál vanília kivonat (vagy vaníliás cukor)
    • 0,5 teáskanál só

    Szósz:

    • 40 dkg barna cukor (nagyon barna)
    • 2 dl habtejszín
    • 25 dkg vaj
    • 1 teáskanál vanília kivonat (vagy vaníliarúd)
    • 2 ek rum

    Elkészítése:

    A datolyát 5 percig főzöm annyi vízben, amennyi pont ellepi. 5 perc után azonnal hideg vízbe rakom a datolyákat, így könnyen le tudom szedni a héjukat és ki tudom magozni.

    A már csupasz datolyákat a szódabikarbónával és a 300 ml forró vízzel ismét felteszem főni, 2 perc forrás után lehúzom a tűzről, pürésítem (a forralásnál vigyázni kell, kevergetni, mert felhabzik).

    Közben begyújtom a sütőt 180 fokra és kivajazok egy 18-20 cm-es kerek tortaformát.

    6 dkg vajat felhabosítok porcukorral, majd egyenként adom hozzá a tojásokat, végül a datolyapürét. A lisztet összekeverem a sütőporral és a fűszerekkel, majd óvatosan adagolom a folyékony fázishoz.

    Már nem habosítom a keveréket, csak kevergetem. A kapott tészta hasonló állagú lesz, mint a piskótatészta.

    Beletöltöm a tésztát a kivajazott formába, majd beteszem a már meleg sütőbe. 30-40 percig, illetve tűpróbáig sütöm.

    Amíg a tészta sül, elkészítem a szószt: megolvasztom a 25 dkg vajat, hozzáadom a barna cukrot és a vaníliát. Addig főzöm együtt, amíg a cukor e lovad, illetve a vajból a víz elpárolog.

    A végén kiveszem a vaníliarudat és hozzáadom a 2 dl tejszínt, illetve a 2 evőkanál rumot (ez el is hagyható).A tejszínnel már nem forralom fel, csak összemelegítem.

    Amikor a tészta mar megsült, egy kis szószt locsolok rá és egy pillanatra visszatolom a sütőbe

    A karamellszósszal és vaníliafagyival tálalom.

    A sticky toffee pudding kalória és tápérték tartalma:

    Kalória: 349 kcal
    Fehérje: 4 g
    Szénhidrát: 46 g
    Zsír: 17 g
    Az adatok 100 g mennyiségre vonatkoznak.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá