Sticky toffee pudding recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
A tésztához:
- 20 dkg datolya
- 1 tk szódabikarbóna
- 3 dl víz (forró)
- 6 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 2 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 20 dkg finomliszt
- 1 tk sütőpor
- 1 teáskanál gyömbér (őrölt)
- 1 teáskanál fahéj (őrölt)
- 0,5 teáskanál vanília kivonat (vagy vaníliás cukor)
- 0,5 teáskanál só
Szósz:
- 40 dkg barna cukor (nagyon barna)
- 2 dl habtejszín
- 25 dkg vaj
- 1 teáskanál vanília kivonat (vagy vaníliarúd)
- 2 ek rum
Elkészítése:
A datolyát 5 percig főzöm annyi vízben, amennyi pont ellepi. 5 perc után azonnal hideg vízbe rakom a datolyákat, így könnyen le tudom szedni a héjukat és ki tudom magozni.
A már csupasz datolyákat a szódabikarbónával és a 300 ml forró vízzel ismét felteszem főni, 2 perc forrás után lehúzom a tűzről, pürésítem (a forralásnál vigyázni kell, kevergetni, mert felhabzik).
Közben begyújtom a sütőt 180 fokra és kivajazok egy 18-20 cm-es kerek tortaformát.
6 dkg vajat felhabosítok porcukorral, majd egyenként adom hozzá a tojásokat, végül a datolyapürét. A lisztet összekeverem a sütőporral és a fűszerekkel, majd óvatosan adagolom a folyékony fázishoz.
Már nem habosítom a keveréket, csak kevergetem. A kapott tészta hasonló állagú lesz, mint a piskótatészta.
Beletöltöm a tésztát a kivajazott formába, majd beteszem a már meleg sütőbe. 30-40 percig, illetve tűpróbáig sütöm.
Amíg a tészta sül, elkészítem a szószt: megolvasztom a 25 dkg vajat, hozzáadom a barna cukrot és a vaníliát. Addig főzöm együtt, amíg a cukor e lovad, illetve a vajból a víz elpárolog.
A végén kiveszem a vaníliarudat és hozzáadom a 2 dl tejszínt, illetve a 2 evőkanál rumot (ez el is hagyható).A tejszínnel már nem forralom fel, csak összemelegítem.
Amikor a tészta mar megsült, egy kis szószt locsolok rá és egy pillanatra visszatolom a sütőbe
A karamellszósszal és vaníliafagyival tálalom.
A sticky toffee pudding kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 4 g
Szénhidrát: 46 g
Zsír: 17 g
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit főzzek ma? – 2025.05.06. péntek – Kánikula biztos receptek
Péntekre könnyed, nyári menüt keresel? A kánikulában jól esik valami frissí
Tovább olvasom »
Könnyű nyári desszertek eperrel, málnával, áfonyával
Gyors, látványos, gyümölcsös – ezek a desszertek minden alkalomra tökéletes
Tovább olvasom »
8 fantasztikus gyümölcs leves, amit ki kell próbálnod nyáron!
A nyári melegben nincs is jobb egy hűsítő, gyümölcsös levesnél, ami nemcsak
Tovább olvasom »
8 észveszejtő gyümölcsös süti, sütés nélkül!
Ha beköszönt a nyár, vagy egyszerűen csak nincs kedvünk bekapcsolni a sütőt
Tovább olvasom »
7 étel, amit valójában nem is úgy kellene tárolni, ahogy gondolod
Van az úgy, hogy azt hisszük, jól csináljuk – aztán kiderül, hogy mégsem. K
Tovább olvasom »
10 ikonikus magyar étel, amit a külföldiek furcsának tartanak
A magyar konyha gazdag, ízgazdag, és erősen fűszeres – mi ezt szeretj
Tovább olvasom »