Hozzávalók:
A tésztához:
Szósz:
Elkészítése:
A datolyát 5 percig főzöm annyi vízben, amennyi pont ellepi. 5 perc után azonnal hideg vízbe rakom a datolyákat, így könnyen le tudom szedni a héjukat és ki tudom magozni.
A már csupasz datolyákat a szódabikarbónával és a 300 ml forró vízzel ismét felteszem főni, 2 perc forrás után lehúzom a tűzről, pürésítem (a forralásnál vigyázni kell, kevergetni, mert felhabzik).
Közben begyújtom a sütőt 180 fokra és kivajazok egy 18-20 cm-es kerek tortaformát.
6 dkg vajat felhabosítok porcukorral, majd egyenként adom hozzá a tojásokat, végül a datolyapürét. A lisztet összekeverem a sütőporral és a fűszerekkel, majd óvatosan adagolom a folyékony fázishoz.
Már nem habosítom a keveréket, csak kevergetem. A kapott tészta hasonló állagú lesz, mint a piskótatészta.
Beletöltöm a tésztát a kivajazott formába, majd beteszem a már meleg sütőbe. 30-40 percig, illetve tűpróbáig sütöm.
Amíg a tészta sül, elkészítem a szószt: megolvasztom a 25 dkg vajat, hozzáadom a barna cukrot és a vaníliát. Addig főzöm együtt, amíg a cukor e lovad, illetve a vajból a víz elpárolog.
A végén kiveszem a vaníliarudat és hozzáadom a 2 dl tejszínt, illetve a 2 evőkanál rumot (ez el is hagyható).A tejszínnel már nem forralom fel, csak összemelegítem.
Amikor a tészta mar megsült, egy kis szószt locsolok rá és egy pillanatra visszatolom a sütőbe
A karamellszósszal és vaníliafagyival tálalom.