Sticky toffee pudding

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 20 dkg datolya
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 3 dl víz (forró)
  • 6 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 2 db tojás
  • 20 dkg finomliszt
  • 1 tk sütőpor
  • 1 teáskanál gyömbér (őrölt)
  • 1 teáskanál fahéj (őrölt)
  • 0,5 teáskanál vanília kivonat (vagy vaníliás cukor)
  • 0,5 teáskanál só

Szósz:

  • 40 dkg barna cukor (nagyon barna)
  • 2 dl habtejszín
  • 25 dkg vaj
  • 1 teáskanál vanília kivonat (vagy vaníliarúd)
  • 2 ek rum

Elkészítése:

A datolyát 5 percig főzöm annyi vízben, amennyi pont ellepi. 5 perc után azonnal hideg vízbe rakom a datolyákat, így könnyen le tudom szedni a héjukat és ki tudom magozni.

A már csupasz datolyákat a szódabikarbónával és a 300 ml forró vízzel ismét felteszem főni, 2 perc forrás után lehúzom a tűzről, pürésítem (a forralásnál vigyázni kell, kevergetni, mert felhabzik).

Közben begyújtom a sütőt 180 fokra és kivajazok egy 18-20 cm-es kerek tortaformát.

6 dkg vajat felhabosítok porcukorral, majd egyenként adom hozzá a tojásokat, végül a datolyapürét. A lisztet összekeverem a sütőporral és a fűszerekkel, majd óvatosan adagolom a folyékony fázishoz.

Már nem habosítom a keveréket, csak kevergetem. A kapott tészta hasonló állagú lesz, mint a piskótatészta.

Beletöltöm a tésztát a kivajazott formába, majd beteszem a már meleg sütőbe. 30-40 percig, illetve tűpróbáig sütöm.

Amíg a tészta sül, elkészítem a szószt: megolvasztom a 25 dkg vajat, hozzáadom a barna cukrot és a vaníliát. Addig főzöm együtt, amíg a cukor e lovad, illetve a vajból a víz elpárolog.

A végén kiveszem a vaníliarudat és hozzáadom a 2 dl tejszínt, illetve a 2 evőkanál rumot (ez el is hagyható).A tejszínnel már nem forralom fel, csak összemelegítem.

Amikor a tészta mar megsült, egy kis szószt locsolok rá és egy pillanatra visszatolom a sütőbe

A karamellszósszal és vaníliafagyival tálalom.