Somlói sütemény recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 8 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 8 ek porcukor
- 8 ek sima liszt
- 1 ek kakaópor
- 1 csipet só
Vaníliás krémhez:
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 500 ml tej
- 2 ek porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 ek étkezési keményítő
Sziruphoz:
- 60 ml víz
- 50 g cukor
- 100 g mazsola
- 100 ml rum (esetleg rumaroma)
Tálaláshoz:
- 100 g dió
- tortabevonó
- tejszínhab
Elkészítése:
A tészta készítése:
A 8 tojásfehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük. Hozzáadjuk egyenként a tojássárgákat, a cukrot és a lisztet. Egy nagy méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a tészta felét belesimítjuk. A tészta többi részébe belekeverjük a kakaóport, és a fehér tésztára csurgatjuk, hogy foltos legyen. Előmelegített sütőben megsütjük, és hagyjuk kihűlni. Ezután 4 részre vágjuk.
A vaníliakrém készítése:
Minden hozzávalót csomómentesre keverünk egy tálban, majd gőz fölött sűrű krémmé főzzük.
A rumba (vagy rumaromába) beáztatjuk a mazsolát, majd lecsepegtetjük. A szirup hozzávalóiból sűrű szirupot főzünk, ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a rumot, amibe a mazsolát áztattuk.
Összeállítás:
A sziruppal mindegyik lapot meglocsoljuk. A vaníliakrémmel megkenjük az alsó lapot, megszórjuk lecsepegtetett mazsolával és durvára vágott dióval. Rátesszük a második lapot, amit szintén megkenünk vaníliás krémmel, és megszórjuk a mazsolával, dióval, majd folyékony csokoládéval díszítjük. A fennmaradt 2 tésztát is így készítjük el. A csokoládéval feldíszített süteményt hűtőbe tesszük. Tálalás előtt nagyobb szeleteket vágunk, és tejszínhabbal díszítjük.