Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Rumos-diós almás pite recept

Rumos-diós almás pite
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    A tésztához:

    • 27 cm-es pite forma
    • 32 dkg sima liszt + a nyújtáshoz
    • 2 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája +1 a tetejére a kenéshez
    • 13,5 dkg kókuszzsír, vagy vaj
    • 13,5 dkg porcukor
    • 1/2 csomag sütőpor
    • 6 dkg tejföl
    • 1 csipet só

    A töltelékhez:

    • 5 db közepes méretű, savanykás alma
    • 10 dkg darált dió
    • 3 dkg mazsola
    • 3 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
    • 5 + 5 dkg barna nádcukor
    • 3 dkg vaj
    • 2 evőkanál rum
    • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
    • 1 db kezeletlen citrom leve és reszelt héja
    • 1 csipet só

    Elkészítése:

    Először elkészítjük a tölteléket, ehhez az almákat meghámozzuk, negyedelve eltávolítjuk a magházat, vékony szeletekre vágjuk és ráfacsarjuk a citrom levét.

    Egy magasabb falú serpenyőbe tesszük a vajat, ezen megdinszteljük az almát a cukor felével, az előzőleg leöblített mazsolával és a citrom reszelt héjával és a végén a fahéjat is hozzákeverjük, majd félretesszük hűlni.

    Míg a töltelék hűl, addig elkészítjük a tésztát.

    A tésztához a lisztet a sütőporral és a porcukorral együtt, egy csipet sóval, egy nagyobb tálban összekeverjük, majd elmorzsoljuk vele a hideg vajat, hozzáadjuk a tojássárgáját és a tejfölt, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát. Ha van robotgépünk, azzal könnyebb, mert pillanatok alatt összedolgozza a tésztát.

    Mikor a tészta jól összeállt, kettéválasztjuk úgy, hogy egy kicsivel nagyobb részt vágunk az aljának, mivel ezzel a pitesütő belső oldalát is béleljük.

    Tehát, a nagyobbik darab tésztát kinyújtjuk akkorára, hogy mikor a sütőformát kibéleljük vele, a szélére is jusson. Kézzel nyugodtan oda nyomkodhatjuk, hogy mindenhol fedje.
    Rákanalazzuk és elsimítjuk rajta a langyos alma tölteléket.

    Az almarétegre elkészítjük a diós habot. A tojásfehérjét a cukor másik felével felverjük kemény habbá és apránként adagolva, hozzákeverjük a rumot és a végén laza mozdulatokkal a darált diót.
    Mikor ezzel készen vagyunk, rásimítjuk a diós habot az almarétegre.

    A tészta másik felét szintén kinyújtjuk és befedjük vele a pitét.

    Tehát, a felső tésztaréteget lekenjük egy tojássárgájával és ha egészben kerül rá a tészta, villával megszurkáljuk, majd előmelegített sütőbe téve 190 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük. Miután meghűlt, szeletelve, a tetejét porcukorral meghintve tálaljuk.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá